Bulut şifreleme nedir?

Hemen her ölçekteki şirket, düşük ya da yüksek miktarlarda olsun veri üretiyor. Veriye kolayca erişebilmek, işleyebilmek ve depolayabilmek için pek çok kurum bulut çözümlerinden faydalanıyor.

bulut şifreleme nedir

28 Tem 2023

2 dk okuma süresi

Hemen her ölçekteki şirket, düşük ya da yüksek miktarlarda olsun veri üretiyor. Veriye kolayca erişebilmek, işleyebilmek ve depolayabilmek için pek çok kurum bulut çözümlerinden faydalanıyor. Elde edilen veriyi değere dönüştüren işletmeler, ticari risklerini en aza indirerek rekabette fark yaratıyor. Bu nedenle günümüzde veri güvenliği, işletmeler için kritik önem taşıyor.

Verileri bulut tabanlı hizmetlerde korumak için kullanılan bir güvenlik yöntemi olan bulut şifreleme, verileri şifreleyerek yetkisiz erişime karşı koruma sağlıyor. Kullanıcı tarafından belirlenen bir parola veya anahtar kullanılarak şifrelenen veriler, yalnızca belirlenen kullanıcılar tarafından okunabilecek bir formata dönüşüyor.

Şifreleme, bir işletmenin güvenlik stratejisinin en önemli ve etkili unsurlarından biri olarak kabul ediliyor. Bulut şifreleme, verileri kötüye kullanıma karşı koruyor ve kritik güvenlik sorunlarının önüne geçiyor. 

Bulut şifreleme nasıl çalışır?

Bulut şifreleme, verileri buluta aktarmadan önce düz metinden şifreli metne dönüştürüyor. Bu sebeple şifreli metin, bir şifreleme anahtarı kullanılarak orijinal metne dönüştürülmedikçe okunamıyor. İhtiyaç olduğunda algoritma, şifrelenmiş metni eski haline dönüştürüyor.

Bir bulut şifreleme platformu, bulut tabanlı bir uygulamaya, depolama çözümüne veya yetkili uzak sisteme aktarılan verileri gizleyebiliyor. Şifrelenmiş veriler, yetkisiz kullanıcıların veya bot’ların verileri görüntülemesinin yasak olduğu bulut sunucularında depolanıyor.

Yalnızca şifreleme anahtarına sahip yetkili kullanıcılar materyali orijinal haliyle okuyabiliyor. Bir kullanıcı kimlik doğrulama veya diğer erişim yöntemlerini kullanarak oturum açtığında, arka planda tüm bulut depolama şifreleme prosedürleri harekete geçiyor. Kullanıcıya yetki verildiyse, şifrelenmiş metinler orijinal biçimine dönerek okunabilir hale geliyor.

Bulut şifreleme algoritmaları nelerdir?

Şifreleme algoritmaları, bir şifreleme işlemeninin izlediği kuralları ifade ediyor. Simetrik ve asimetrik şifreleme, bulut tabanlı veriler için kullanılan temel şifreleme algoritmalarını oluşturuyor.

Şifreleme ve şifre çözme anahtarının aynı olduğu simetrik şifreleme, genellikle büyük miktarlardaki verileri şifrelemek için kullanılıyor. Uygulamada genellikle asimetrik şifrelemeden daha kolay ve hızlı olsa da şifreleme anahtarına erişimi olan herkes verilerin kodunu çözebileceği için alternatifine nazaran daha az güvenli bulunuyor. 

Asimetrik şifrelemede ise iki farklı anahtar kullanılıyor. Matematiksel olarak birbirleriyle ilişkili olan anahtarlardan biri verileri şifrelerken diğeri çözmeye yarıyor. Bu algoritma kullanıcıların verilere erişmek için ortak, paylaşılabilir bir anahtara ve kişisel bir koda sahip olmasını gerektirdiği için bilgi güvenliğini artırıyor.

Bulut şifrelemenin faydaları nelerdir?

Veri güvenliği

Bulut şifreleme, işletmelerin verilerini bulut hizmeti sağlayıcısının sunucularında saklarken, yetkisiz erişime karşı koruma da sağlıyor. Veriler şifrelenerek, sadece belirlenen yetkili kullanıcıların erişimine izin veriliyor. Bu sayede veri güvenliği artıyor ve içerikler potansiyel tehditlere karşı korunuyor.

Veri gizliliği

Bulut şifreleme sayesinde veriler şifrelenerek gizleniyor. Bulut hizmet sağlayıcısı tarafından işletmelerin verileri yalnızca şifreli formatta depolanıyor. Bu sayede veriler, hizmet sağlayıcısı veya üçüncü taraflar tarafından okunması zor hale geliyor. Veri gizliliği, özellikle hassas veya mahremiyet gerektiren veriler için kritik önem taşıyor.

Uyumluluk 

Özellikle sağlık ve finans gibi sektörlerde verilerin yasal düzenlemelere uygun bir şekilde korunması gerekiyor. Bulut şifreleme, veri gizliliği ve güvenliğini gözeten düzenlemelere uygun biçimde verilerin depolanmasını sağlıyor.

Veri kontrolü

Bulut şifreleme, şifreleme anahtarlarının belirlenen kullanıcılara verilmesini sağlayarak, işletmelere verinin kontrolünü geri veriyor. Böylece verilerin güvenliği artıyor ve yetkilendirilmemiş erişim engelleniyor.

Bütünlük

Bulut şifreleme, saldırganların şifrelenmiş verileri değiştirmeye çalışırken yetkili kullanıcıların bu tür durumları hızla tespit etmesine yardımcı oluyor. Böylece veri manipülasyonu ve beraberinde olası zararlar kolayca önleniyor.

Esneklik 

Bulut şifrelemede genellikle verileri şifrelemek ve çözmek için kullanıcı dostu araçlar ve arabirimler kullanılıyor. Hizmet sağlayıcılarının sunmuş olduğu güçlü altyapı ve ölçeklenebilirlik avantajları, işletmelere fayda sağlıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr