5 Eyl 2022
2 dk okuma süresi
Bir şirketin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak en doğru bulut servisini seçebilmesi için ayrıntılı bir iç gözlem yapması gerekir. BT yöneticileri, günümüzde adeta patlama yaşayan bulut servisleri arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarında çok sayıda seçenek arasında kalarak kararsızlık yaşayabilir. Bu durumla başa çıkmanın ilk adımı, işletmeniz için ilgili bulut hizmetinin ne anlama geldiğini ve tam olarak ne için kullanmanız gerektiğini doğru bir şekilde anlamaktan geçer.
Çalışma ortamınızın ve şirket ağınızın karmaşıklık seviyesine göre bulut servislerine bütünsel bir yaklaşımla bakmalısınız. Bulut servisleri arasında seçim yaparken kurumsal ihtiyaçlarınızın coğrafi olarak genişliğini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Şirketler, ihtiyaçlarını karşılayacak bir bulut servisi ararken organizasyonun tamamına nasıl bir etkisi olacağını hesaba katmayı bazen atlayabilirler.
Örneğin, bir bulut servis sağlayıcısından aldığınız hizmet tek bir lokasyonda çok iyi çalışabilir ancak birden çok noktada tutarlı çalışmasına ihtiyaç duyduğunuzda beklentilerinizi karşılamayabilir.
Devlet kurumları ve büyük kuruluşlar yapıları gereği esnekliğe ihtiyaç duyarlar. Bu tür yapıların iş süreçlerinde yaşanan hızlı değişimlerde esnekliğin önemi daha iyi ortaya çıkar. Burada esneklik aynı zamanda BT portföyünüzü gerçekçi bir şekilde değerlendirmek ve hangi parçaların bir bulut hizmeti için uygun olduğunu ve hangilerinin uygun olmadığını belirlemek anlamına da gelir.
Şirketiniz için en uygun bulut hizmetlerini seçmeye çalışırken bunun genel iş stratejinizin bir parçası olacağını unutmayın. Ayrıca seçeceğiniz bulut servis sağlayıcısının şirketinizin finansal ölçeğinin ve iş yükünün büyüklüğünü tam olarak anladığından emin olun.
İş süreçlerini dijitalleştirerek bulut ortamına taşımak ile bulut öncelikli bir strateji benimseyerek planlı bir şekilde ilerlemek arasında çok büyük fark vardır.
Çalıştığınız bulut servis sağlayıcının danışmanlık hizmeti de veriyor olmasına dikkat edin ve danışmanların işletmenizin hedeflerini tam olarak anladıklarından emin olun.
Bulut servis sağlayıcılarını değerlendirirken iş stratejiniz ile size sunulan yeteneklerin örtüşüp örtüşmediği üzerinde detaylı bir şekilde çalışın.
Bulut uygulamalarında metodoloji çok önemlidir. İşin tüm yönlerini doğru tanımlayamazsanız ileride ek harcamalar yapmak zorunda kalabilirsiniz ya da aldığınız hizmet işinizin bir bölümünü tamamen kapsam dışında bırakabilir.
Son olarak, kendi değerlendirme kriterlerinizi geliştirin. Bir bulut servis sağlayıcı seçerken hangi konulara odaklanacağınızı ve hangi soruların cevaplanması gerektiğini önceden belirleyin. Her ihtiyaca uyan tek bir bulut çözümü olmadığını, çalışacağınız bulut servis sağlayıcısının ihtiyaçlarınıza özel çözümler üretebilmesi gerektiğini unutmayın.
Bulut servis sağlayıcı seçimi sürecinde kendinize sorabileceğiniz soru örneklerini aşağıda görebilirsiniz;
Bu sorunun yanıtı maliyet yönetimi, ölçeklenebilirlik ya da büyüme olabilir. Hatta bazen hepsi aynı anda geçerli de olabilir.
Aynı platform içinde çalışırken bile farklı kurallara uymanız gerekebilir. GDPR (General Data Protection Regulation), yasal düzenlemeler, devlet kurumlarının regülasyonları ve diğer güvenlik önlemlerine uyum için buluta konulan bilgiler dikkatlice değerlendirmeye alınmalıdır. Aksi halde bulut servisleri ile iş süreçleri iyileştirmeye çalışılırken büyük cezalarla karşılaşılabilir.
İşletmeler, kendi kapsamlarını ve gereksinimlerini dürüst bir şekilde ele almalıdır. Bir şirketin yapısının ne kadar karmaşık olduğu mutlaka hesaba katılmalı ve planlamalar buna göre yapılmalıdır.
Örneğin şirketiniz uçtan-uca hizmet verme vaadinde ise kuracağınız bulut stratejisi, BT altyapınız, saha operasyonlarınız ve uygulamalarınız arasında sorunsuz bir entegrasyonu içermelidir.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm