4 May 2023
3 dk okuma süresi
Bulut öncelikli strateji, işletmelerin BT kaynaklarını bulut bilişim hizmetleri üzerine yoğunlaştırdığı bir stratejidir. Bu strateji, geleneksel olarak yerel sunucular veya veri merkezlerinden sağlanan hizmetlerin yerini, internet aracılığıyla erişilebilen ve üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından yönetilen hizmetlerin almasını hedefler. Temelde işletmelerin bilişim kaynaklarını daha verimli, esnek ve uygun maliyetli bir şekilde kullanmalarını sağlayan bulut öncelikli strateji, şirketlerin gereksinimlerine uygun olarak ölçeklenebilir, kullanımı kolay ve güvenli hizmet almalarını mümkün kılar.
Bulut öncelikli strateji, işletmelerin iş sürekliliğini sağlamak, yenilik yapmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek ve maliyetleri düşürmek gibi pek çok avantaj sunar. Ancak doğru bir şekilde uygulanmaz ve yönetilmezse, potansiyeline asla ulaşamayan bir strateji haline gelebilir.
Buluta geçiş yapmak mı öncelik vermek mi?
Son on yılda kurumlar, bulutu merkezine alarak önemli avantajlar kazandı. Ancak bu dönüşüm süreci, bulut tabanlı stratejileri “buluta geçiş yapmak” ve “buluta öncelik vermek” olarak ikiye ayırdı. Buluta geçiş yapmak, bilgi işlem altyapısının tamamını veya büyük miktarını, genel buluta taşımayı ifade ediyor. Çoğu işletme, daha fazla değer elde etmek için bulutu kullanır ancak çok azı her şeyi buluta taşımayı düşünür. Bulut bilişimi veri merkezlerinden çok daha ucuz hale getirecek bir fiyatlandırma olmadığı sürece, hibrit bulut modeli hâlâ daha cazip görünüyor.
Buluta öncelik vermek, bir işletmenin yeni bir projeyi düşündüğünde veya bir sorunu çözmeye çalıştığında, ilk önce bulut çözümlerine odaklanmasını ifade eder. Yeni bir proje veya sorun, genellikle önceden toplanmış olan verileri içereceğinden, bir şirket için en faydalı bilgi, normal işleyişten elde edilir. Bu nedenle şirketler, tüm yeni projeler veya sorunlar için hibrit bulut çözümlerini dikkate almalıdır.
Bulut öncelikli stratejinin getirdiği riskler ve çözümleri nelerdir?
Kurumlarda buluta öncelik vermek, hedeflere yönelik uygulama planlamasını güçlendirmeye katkı sağlasa da bazı riskler de taşıyor. Çoğu uygulama, geliştirme sürecini hızlandırmak ve veritabanı erişimi gibi hizmetlere bağlanmak için web hizmetlerine yönelik API'lar kullanır. Bu API’lara yazılan uygulamalar, değişiklik yapılmadan diğer bulutlara aktarılamaz. Dolayısıyla işletmeler, bulut hizmet sağlayıcısının sınırlarına tabi olmak zorundadır. Bu yüzden taşınabilir bir seçenek olarak IBM, Red Hat veya VMware gibi bir sağlayıcının bulut platformunu kullanmak ve bunu bir IaaS (Infrastructure as a Service - Hizmet Olarak Altyapı) veya basit bir konteyner hizmetinde çalıştırmak değerlendirilebilir. Bu hizmetler neredeyse halka açık tüm bulut servislerinde çalışabilir.
Güvenlik ve uyumluluk sorunlarının çözümü genellikle zorludur. Bu sorunlar çoğunlukla bulutta depolanan verilerden kaynaklanır. Bulut öncelikli stratejinin güvenlik ve uyumluluk sorunlarına neden olma olasılığı daha düşüktür. Eğer veri merkeziyle gerçek bir hibrit bulut ilişkisi kurulduysa, verilerin büyük çoğunluğu veri merkezinde kalır. Ortaya çıkabilecek sorunlar da API'larla sınırlıdır. İşletmeler, geleneksel API güvenlik önlemleri ve VPN erişim kontrolü gibi çözümlerle, güvenlik ve uyumluluk konularına yönelik endişelerini giderebilir.
Maliyetler, bulut kullanan pek çok işletme için önemli bir gider kalemidir. Bulutla ilgili çözülmesi en zor konulardan biri olan maliyet aşımı sorunlarıyla sık karşılaşılır. Ölçeklenebilirlik ne kadar değerli olsa da, bu durum bulut bilgi işlemin maliyetinin değişeceği anlamına da gelir. Ayrıca bazı uygulama özellikleri ve bulut hizmetleri de kullanıldıkları takdirde maliyetlere eklenir.
Bazen maliyet, bir işletmenin uygulamayı tekrar veri merkezine taşımasına sebep olabilir. Kurumlar, maliyetlerin kontrolden çıkmasını önlemek ve hedefte kalabilmek için bulut hizmetlerinin trafiğini, belirli aralıklarla detaylı biçimde analiz etmelidir. Ayrıca maliyet aşımının projeleri olumsuz etkilememesi için, pilot test yapmak kritik önem taşır.
Kimler bulut öncelikli stratejiye geçiş yapmalı?
Bulut öncelikli strateji, genellikle veriye dayalı çalışan işletmeler için daha uygundur. Bu nedenle büyük ve orta ölçekli işletmelerin sıklıkla tercih ettiği bulut öncelikli strateji, işletmelerin daha yüksek esneklik ve ölçeklenebilirlik elde etmelerini sağlar. Kurumlar ihtiyaç duydukları kaynakları gereksinimleri doğrultusunda ölçeklendirebilir ve yenilerini ekleyebilir. Ayrıca bulut öncelikli strateji, işletmelerin verimliliğini artırır. Bulut tabanlı hizmetler ve otomasyon, iş yüklerini yönetmeyi kolaylaştırır ve işletmelere daha hızlı inovasyon ve zamanında hizmet sunma imkanı sağlar.
Bulut öncelikli strateji, işletmelerin maliyetlerini de düşürür. Bulut hizmetleri, altyapı ve işletme maliyetlerini azaltarak, işletmelere daha uygun maliyetli seçenekler sunar. Ayrıca işletmelerin veri yönetimini kolaylaştıran bulut öncelikli strateji sayesinde, bulut tabanlı depolama ve analiz araçları kullanılarak verilerin daha etkili bir şekilde yönetilmesi sağlanır.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm