Bulut maliyetleri nasıl düşürülür?

Bulut maliyetleri nasıl düşürülür?

24 Mar 2021

4 dk okuma süresi

Birçok kuruluş, iş yüklerini bulutta barındırmanın avantajlarından yararlanır, ancak bu modeli sürdürmek için bulut maliyetleri kontrol altında tutulmalıdır.

COVID-19, işletmeleri etkilemeye devam ettikçe, şirketlerin bulut bilişim hizmetlerine yaptıkları da dahil olmak üzere tüm harcamalarını yeniden değerlendirmeleri gerekir. Bulut maliyetleri, aşırı tedarik edilmiş kaynaklar ve gereksiz kapasite gibi birçok sebepten kabarabilir. Neyse ki, gereksiz harcamaları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek yöntemler, araçlar ve maliyet optimizasyonu uygulamaları var.

Bulut maliyetleri nasıl düşürülür?

Rezerve edilmiş kaynaklar daha ucuzdur

Şirketler belirli ödünleri vermeyi göze alarak daha ucuz bulut sunucu alternatifleri bulabilirler. Örneğin birçok servis sağlayıcıda en az 1 yıllık bir süre boyunca belirli miktarda kapasite kullanmak için önceden taahhütte bulunan kuruluşlar, bulut kaynaklarından tasarruf edebilir. Rezerve edilmiş kaynaklar, platforma ve diğer değişkenlere bağlı olarak ölçeklenebilir bulut sunucularının üçte biri fiyatına gelebilir.

Neredeyse tüm büyük bulut sağlayıcıları, bu tip fiyatlandırma seçeneğini sunar. AWS'nin benzer indirimler sunan, ancak kullanımda standart bulut sunucularından daha fazla esnekliğe sahip bir Tasarruf Planları programı bulunur. Ayrılmış kaynaklar, tutarlı ve öngörülebilir kapasiteye sahip iş yükleri için en uygun olanıdır.

Geliştiriciler, Amazon, Azure ve Google Cloud sanal makineleriyle standart fiyatların altında, bu sistemlerdeki kullanılmayan kapasitelere erişebilirler. Bu fiyatlandırma modelleriyle tasarruf, satın alınan kaynak türüne ve satın alma anındaki fiyata bağlı olacaktır. Bu örneklerin maliyeti, saatlik olarak farklılık gösterebilen sık değişikliklere tabidir. Düşük öncelikli bulut sunucuları %90'a varan tasarruf oranlarına ulaşabilir. Ancak bunlar kullanılabilirlik açısından daha sınırlıdır ve bir bölgedeki genel kapasite taleplerine bağlı olarak ani kesintilere uğrayabilir. İdeal senaryoda anlık aciliyet gerektirmeyen iş yükleri, toplu işler ve kesintileri tolere edebilecek diğer görevler için kullanılabilirler.

Kapasite planlaması seçenekleri

Kuruluşlar bulut kapasitelerini hızla artırıp azaltabilseler de kullanılmayan kapasite için her zaman ödeme yaparlar. BT ekiplerinin, beklenmedik trafik artışlarını ve yük dalgalanmalarını idare etmek için yeterli kapasitenin mevcut olmasını sağlamaları, ancak aynı zamanda gereksiz kaynakları harcamamaları gerekir. Kapasite planlama, genel bulut maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Otomatik ölçeklendirme kaynakları, kuruluşların kullanılmayan bulut kapasitesi için ödeme yapmamalarını sağlamalarına yardımcı olabilir. Bulut sağlayıcıları, otomatik ölçeklendirme özelliklerine sahip hizmetler de sunar. Bu özellikler, talepleri karşılamak için uygulama ölçeğini otomatik olarak izler ve ayarlar. Bu tarz hizmetler maliyet, kullanılabilirlik veya performansa öncelik vermek için kullanılabilir.

Bulut kapasitesini planlama için ipuçları

Otomatik ölçeklendirme parametrelerini maliyeti göz önünde bulundurarak ayarlayın. Örneğin, kapsamlı ölçeklendirme gerektirmeyen düşük öncelikli iş yüklerine performans sınırları koyun. Talebi karşılamak için minimum sayıda gerekli kaynağı kullanmak için otomatik ölçeklendirme ayarlarını yapılandırın. Aynı zamanda daha önce bahsettiğimiz indirim programlarından bazılarından yararlanmayı düşünün.

Sunucusuz bilgi işlem, birçok ölçeklendirme sorununu da ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir, ancak yine de maliyetlerin kontrolden çıkmasından kaçınmak için planlama gerektirir. Boşta kalan kapasite için ödeme yapmadan beklenmedik trafik artışlarını karşılamak için kuyruğa sokma ve önbelleğe alma gibi teknikleri de kullanabilirsiniz.

Veri aktarım ücretlerini sınırlayın

Verileri açık bir buluta veya buluttan taşıma maliyeti pahalı olabilir. Bulut sağlayıcıları, verileri platformlarından ve hatta bölgeler arasında taşımak için veri çıkışı ücretleri alır. Bu alandaki maliyetleri azaltmak için gereksiz veri aktarımlarından kaçının.

Bulut sağlayıcınızın transfer ücretlerinin bir değerlendirmesiyle başlayın. Ardından, gerekli veri aktarımlarının sayısını azaltmak için bulut mimarinizi ayarlayın. Örneğin, bu atlamaları ortadan kaldırmak için sık sık bulutta barındırılan verilere erişen şirket içi uygulamaları da buluta taşıyabilirsiniz.

Bulut ile özel veri merkeziniz arasındaki veri hareketini hızlandırmak ve güvence altına almak için tasarlanan farklı aktarım yöntemlerinin ücretlerini de değerlendirin. Örneğin, AWS Direct Connect, Azure ExpressRoute veya Google Cloud Interconnect gibi özel bir ağ bağlantısı hizmetini kullanmanın maliyetini AWS Snowball veya Azure Data Box gibi bir fiziksel aktarım cihazının maliyetiyle karşılaştırın.

En iyi maliyet izleme araçları

Etkili bir maliyet yönetimi stratejisi, harcamaları izlemek için doğru araçları gerektirir.

Örneğin AWS’de Cost Explorer aracı, 13 aylık geçmiş harcamalarınızı analiz eder ve önünüzdeki üç ay için bulut harcamalarınızı tahmin eder. Diğer bir seçenek olan AWS Budgets, harcamalar belirli bir noktayı aştığında kullanıcıları bilgilendirmek için özel uyarılar ayarlar. Ayrıca bulut maliyetlerini azaltmak için kaynakları otomatik olarak sınırlayabilir.

Microsoft bulut kullanıcıları harcamalarını Azure Maliyet Yönetimi + Faturalama ile izleyebilir. Bu araç, Azure hizmetlerinde yapılan harcamaları izler, gelecekteki fatura tahminlerini sağlar ve bütçeyi aştıklarında kullanıcıları uyarır. Benzer şekilde, Google Maliyet Yönetimi, Google Cloud Platform kullanıcılarının maliyet optimizasyonu için ani maliyet artışlarını belirlemelerine ve harcama raporları oluşturmalarına olanak tanır.

Bulut tabanlı seçeneklere ek olarak, üçüncü taraf maliyet izleme araçları, kuruluşların akıllı harcama kararları vermesine yardımcı olur. Örneğin, CloudCheckr, bulut kaynaklarındaki harcamaları izler ve maliyetlerin nerede azaltılacağına dair öneriler sunar. Scalr, bulut yönetimi platformunun bir parçası olarak maliyet analizi sunan başka bir üçüncü taraf araçtır.

Bulut yayılımını önleyin

Bulut yayılımı, bulut kaynaklarının kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır ve birçok bulut faturasının ani artışlarından sorumludur. Kuruluşlar artık genel stratejilerinin bir parçası olmayan bulut hizmetlerini ortadan kaldıramadıklarında, yine de bunlar için ödeme yapmaya devam ederler.

Bu sorunu önlemek için altyapı ve uygulama izleme araçlarıyla bulut ortamınız için ideal haritayı çizin. Artık ihtiyaç duyulmayan bulut kaynaklarının nasıl ve ne zaman kullanımdan kaldırılacağına ilişkin şirket politikaları oluşturun. Eski iş yüklerini kapatmak için otomatik konfigürasyon kullanın.

Bulut politikalarına ek olarak, kuruluşunuzun artık kullanılmayan bulut hizmetleri için ödeme yapıp yapmadığını belirlemek için bulut faturalarını ve sözleşmelerini dikkatlice inceleyebilirsiniz.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr