7 Nis 2021
2 dk okuma süresi
Bulut stratejisini hızlandırmak isteyen kurumların doğru bulut entegrasyon platformunu (iPaaS, SaaS vs) bulmaları önemlidir. Bulut entegrasyonu, bir kuruluş için farklı bulut ortamlarını uyumlu bir altyapıda birleştirme eylemidir. Gerçek zamanlı erişilebilirlik ve yönetim için çeşitli yazılım uygulamalarını, veri havuzlarını, şirket içi altyapıyı ve BT ortamlarını bir araya getirir.
iPaaS nedir?
Bir Hizmet Olarak Entegrasyon Platformu (iPaaS), şirket içi ve bulut tabanlı uygulamaların entegrasyonuna yardımcı olmak için altyapı ve araçlar sağlayan bir veri entegrasyon hizmetidir. iPaaS; veri ve uygulama entegrasyonu, entegrasyon stratejisi ve iş uyumluluğuna odaklanır. Ayrıca bulut uygulamalarını yönetmek, geliştirmek ve entegre etmek için basit bir çözüm sunar.
İdeal bir iPaaS çözümünün özellikleri
Bir iPaaS çözümünü işletmeler için cazip hale getiren temel özellikler aşağıdaki gibi sıralanır:
Güvenlik ve uyumluluk
iPaaS tedarikçileri, endüstri standardı güvenlik yönergelerine uyumu sağlamalıdır. Basitleştirilmiş bulut entegrasyonu için dolandırıcılık tespiti, kolay denetimler ve gerçek zamanlı tehdit görselleştirme gibi hizmetler sunulmalıdır.
Tümleşik platform
Güçlü bir iPaaS çözümü, bir organizasyondaki tüm paydaşlar için, tümleşik bir platform üzerinden her zaman erişilebilir olmalıdır. Birleştirilmiş bir platform, aynı zamanda kurum genelinde mevcut uygulamaların veri senkronizasyonunu ve çekirdek entegrasyonunu da sağlamalıdır.
Düşük kod
Kullanıcının programlama bilgisine ihtiyaç duymadığı ya da temel bir bilgiyle geliştirme yapabildiği düşük kodlu ya da sıfır kodlu ortamlar ile sürükle-bırak yöntemiyle çalışan kullanıcı arayüzleri, daha hızlı entegrasyon için kritik önem taşır. Kullanıcıların otomatikleştirilmiş görevler oluşturmasına ve erişmesine olanak tanır. Bir iPaaS çözümü erişilebilir ve çevik olmak için düşük kodlu ve hizmet odaklı mimari kullanmalıdır.
Bulut yerel (Cloud native)
Bulutta yerel bilgi işlem, uygulamaları dinamik ortamlarda çalıştırmak için ölçeklenebilirlik, erişilebilirlik ve yerleşik yedeklilik sağlayan bir mimari yapıdır. Bir iPaaS çözümünün buluta entegre uygulamaların maksimum verimliliğini sağlaması için, bulut yerel olması, yani bulut üzerinde herhangi bir emülasyon ya da adaptasyon olmadan çalışabilmeleri beklenmektedir.
iPaaS’ın avantajları
Büyüyen bir işletme için birden çok uygulama ve veri ambarıyla çalışmak çok fazla kaynak ve insan gücü gerektirir. Bulut bilişimin ortaya çıkmasıyla birlikte kaynakları kurumsal düzeyde entegre etmek, iPaaS gibi yazılımların yardımıyla mümkün hale geldi. iPaaS'ın dinamik olarak büyüyen bir kuruluş için sağladığı faydalar şu şekildedir:
Uygun maliyet
iPaaS sağlayıcıları, işletmelere makul fiyatlı aylık veya yıllık bulut abonelik seçenekleri sunar. Müşteri entegrasyonları için geliştirici/varlık fiyatlandırmasını azaltır ve birbirine bağlı veri kaynaklarının bakımını ve depolanmasını sağlar.
Kullanım kolaylığı
iPaaS çözümleri, genellikle kuruluşların entegrasyon sürecini hızlandırmasına, görevleri otomatikleştirmesine ve her şeyi sıfırdan başlatmamasına olanak tanıyan, önceden oluşturulmuş entegrasyon modülleriyle gelir. Ayrıca planlama sürecini kısaltır ve uygulama entegrasyonunda yer alan görevleri basit tutar.
Ölçeklenebilirlik
iPaaS, kurumlara büyümeleri ve dijital dönüşümle birlikte entegrasyon platformunu da büyütmeleri için ihtiyaç duydukları esnekliği sunar. Ayrıca küçük işletmelere kurumsal düzeydeki SaaS kaynaklarına erişim sağlar.
Verimlilik
iPaaS, senkronize veri ve sorunsuz uygulama bağlantısı özellikleri sunar. İhtiyaç duydukları verileri veya kullanmak istedikleri uygulamayı aramak için birden fazla platformla uğraşmak zorunda kalmayan kullanıcıların üretkenlikleri ve verimliliği artar.
İş çevikliği
İşinize hızlı değişimlere yanıt verebilecek biçimde esneklik katabilmek ve hareket alanı sağlayabilmek için iPaaS çözümlerinde gerçek zamanlı veri izleme ve iş senaryosundaki değişikliklerin görselleştirilmesi gibi özellikler yer almaktadır. Bunlar sayesinde kuruluşların rakiplerinin bir adım ilerisinde olması mümkündür.
Çoklu kiralama
Birden çok kiracıyla paylaşılan (multi-tenant) kaynaklarda, her kullanıcı eylemi için birden çok örnek oluşturulması sorunu yaşanabilir. iPaaS, kaynakların kiracılar arasında paylaşılmasına izin verir. Bu da maliyetlerin düşürülmesine, daha az çatışmaya sebep olurken, hızın da iyileştirilmesini sağlar.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm