BT dünyasının yeni trendi Sınır Bilişim (Edge Computing) hakkında her şey

BT dünyasının yeni trendi Sınır Bilişim (Edge Computing) hakkında her şey

12 Oca 2021

2 dk okuma süresi

Son dönemde her trend raporuna girmeye başlayan ve 2021’de yaygınlık kazanması beklenen Sınır Bilişim (Edge computing) nedir, nasıl çalışır, kurumlara ne fayda sağlar, avantajları nelerdir, bir araya getirdik.

Sınır Bilişim nedir?

Sınır Bilişim, merkezi olmayan işlem gücü ile karakterize edilen, mobil bilgi işlem ve IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri için temel oluşturan dağıtılmış, açık bir BT mimarisidir. Sınır Bilişim mimarisinde bilgi işlem kullanıcının fiziksel konumuna yakın veri kaynağında gerçekleşir.

Sınır Bilişim nasıl çalışır?

Bilgi işlem hizmetlerini istemcilerin konumlarına yaklaştırarak, kullanıcıların hızlandırılmış, daha güvenilir hizmetlerden yararlanmaları sağlanır; şirketler ise hibrit bulut bilişimin esnekliğinden faydalanır. Sınır Bilişim, bir şirketin ortak bir kaynak havuzunu birden çok konuma dağıtma yollarından biridir. Sınır Bilişim ile veriler, cihazın kendisi, yerel bir bilgisayar veya sunucu tarafından işlenir ve bir veri merkezine iletilmez.

Sınır Bilişim mesafeyi kısaltarak daha az internet bant genişliğiyle daha hızlı veri akışı sağlanmasını mümkün kılar. Akıllı cihazlar ve uygulamalar verilere oluşturuldukları an tepki verebilir ve gecikmeler önlenir. Bu, özellikle sürücüsüz araçlar gibi anlık veri işleyen teknolojiler için yeni fırsatlar ortaya çıkaran önemli bir kabiliyettir. Sınır Bilişim mimarisinde uzaktaki uygulamaların en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için verilerin açık buluta taşınmasına gerek kalmaz. Bu sayede hassas veriler için ekstra bir güvenlik katmanı sağlar.

Sınır Bilişimin avantajları

Sınır Bilişim, Bulut Bilişimin verimli olamadığı ağ ihtiyaçlarını karşılayan bir mimari. Geleneksel olarak, bulutta esas birkaç büyük veri merkezi aracılığıyla hizmet sağlamaktı. Bu sayede kaynakların en iyi şekilde ölçeklenmesi ve daha verimli paylaşılması sağlanıyor, öte yandan kontrol kabiliyetleri ve kurumsal güvenlik de artıyor. Geldiğimiz son noktada, Sınır Bilişim ağ gereksinimleri ve teknik sınırlamalar nedeniyle bulutun merkezi yaklaşımının verimli olamadığı durumlara odaklanıyor. Sınır Bilişim, merkezi anlayışın tam aksi şekilde, verileri istemcilere yakın sayıca çok merkezden servis ediyor. Bu sayede bant genişliği kısıtlamaları ortadan kalkıyor ve iletim gecikmeleri ile hizmet arızaları sınırlanıyor. Yükleme süreleri yüzlerce milisaniye azaltılır ve çevrimiçi hizmetlerin kullanıcı konumuna daha yakın sağlanması hem dinamik hem de statik önbelleğe alma işlevlerinin kullanılabilmesini sağlıyor.

Sınır Bilişim son kullanıcı için daha hızlı ve daha tutarlı bir deneyim anlamına geliyor. Şirketler ve servis sağlayıcıları ise düşük gecikme süreleri ve gerçek zamanlı izleme ile yüksek kullanılabilirlik kapasiteli uygulamalardan yararlanabiliyor.

Bilgi işlem konumları tipik olarak uzaktadır ve sahada genellikle çok az teknik uzman bulunur veya hiç yoktur. Bu nedenle, ciddi bir sorun ortaya çıkarsa, teknik olarak deneyimsiz kişiler tarafından bile çözülebilecek ve başka bir yerde merkezi olarak küçük bir uzman grubu tarafından yönetilen bir altyapının hazırda bulunması tavsiye edilir.

Konum yönetimi işlemleri, tüm sınır bilgi işlem konumlarında kolayca yeniden üretilebilir olmalıdır. Ancak bu sayede yönetim basitleştirilebilir, sorunlar verimli bir şekilde çözülebilir ve farklı konumlarda farklı şekilde uygulanan yazılım yapılandırmaları önlenebilir.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr