7 Eki 2020
3 dk okuma süresi
Son dönemde birçok sektörde kullanılmaya başlanan Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) uygulaması ile başarılı olmak için bilmeniz gerekenler ve ipuçları içeren ufak bir rehber hazırladık. Şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunda, ekip ve mentalite hazırlığı kadar teknik hazırlık da önem taşıyor. RPA, yazılım robotları ile kurum içi yönetim sistemlerine hız, verimlilik, kaynak ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sağlıyor. Peki şirketler başarılı bir RPA uygulaması için ne yapmalı?
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) nedir?
RPA, mevcut uygulamaları kontrol etmek ve yorumlamak için bir yazılımı veya "robotu" yapılandırarak, sisteme belirtilen işlemleri yapabilme, verileri değiştirebilme, yanıtlardan eylem tetikleme ve diğer dijital sistemlerle iletişim kurma olanakları veren bir teknolojidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, süreç otomasyonu, yazılımın çalışanlar tarafından gerçekleştirilen rutin görevleri yerine getirme yeteneğini ifade eder.
İş otomasyonu türleri arasında bir bilinmez gibi yaklaşılan RPA, aslında süreçleri otomatikleştirmek için farklı bir yaklaşım önermektedir. RPA var olan süreçleri değiştirmeyi amaçlamaz, sadece otomatikleştirir.
RPA'nın faydaları
1. Maliyet ve zaman tasarrufu sağlar
RPA hem maddi hem de zamansal tasarruf sağlar. Ayrıca çalışanların daha uzun süren görevlere odaklanmasını sağlar ve üretkenliği artırır. Özellikle tekrarlı işleri daha hızlı yapabilmenin yanı sıra, süreçlerdeki insan hatası ve ilgili maliyeti azaltır. RPA uygulamaları ile maliyet düşüşü seviyesi ortalama %20 ile %40 arasındadır. Bir yandan, 'robotlar' çalışanların etkinliğini azaltan en sıkıcı görevleri yerine getirecek, diğer yandan insanlar da kendi deneyimlerini yansıtabilecekleri görevlere daha fazla zaman ayırarak süreçlerin optimizasyonunu da sağlarlar.
2. Tam analiz için veri sağlar
Robotik süreç otomasyonu ile üretilen veriler sayesinde, şirket içinde hangi süreçlerin iyileştirilmesi gerektiğini izlemek ve keşfetmek mümkündür. RPA da gelecekteki olası olayları tahmin edebilme noktasına kadar aşamalı olarak iyileştirme için bu verilerden beslenebilir.
3. Sabit ve yüksek kalite, kesintisiz çalışma
Robotik süreç otomasyonunda kullanılan yazılım robotları doğru bir şekilde yapılandırıldığı zaman, başarı oranı %100'e yakındır. Yazılım robotları tutarsız kararlar vermezler, bir sorunu her zaman aynı şekilde çözecek şekilde yapılandırılırlar. Tüm bunlara ek olarak, yazılım robotları izin almaz, hasta olmaz ve mesai saatleri olmadığından 7 gün 24 saat çalışabilirler.
4. Mutlu ve verimli bir organizasyon
Monoton süreçlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi, daha mutlu bir çalışan deneyimi yaratır. Daha mutlu çalışanlar yaratıcılık gerektiren işlere yönlendirilebilir. Nihayetinde tüm bunlar, müşterilerin de şirketten daha hızlı ve daha etkili yanıt alabilmesini sağlar.
5. Her tür işletmede kullanılabilir
RPA çözümleri istendiği kadar büyük veya küçük olabilir. Kolayca kopyalanarak çoğaltılabilir, birbirinden farklı şekillerde ayarlanabilir ve uygulanabilir.
6. Kolay kullanım ve uyumluluk
Kurumlarda RPA entegrasyonu için altyapı yatırımına gerek yoktur. Yazılım yüklendikten sonra, çalışanın eski çalışma şekli, tüm rutin görevlerden kaçınacağı biçimde değiştirilebilir ve robot bir kez eğitildikten sonra görevini sürekli olarak yapabilir.
Başarılı bir RPA uygulaması için ipuçları
Bir robotik süreç otomasyonu projesinin başarıya ulaşmasını sağlamak için, öncelikle RPA'nın kullanılacağı ölçeği tespit etmelisiniz. Ayrıca ilk aşamada basit süreçleri karmaşık olanlara tercih edin.
RPA'ya geçiş aşamasında en sık karşılaşılan sorun, ölçeklendirmek ve otomatikleştirmek için yeterli görev olmamasıdır. Basit, tekrarlayan, yüksek hacimli görevlerle bir bot oluşturmanın maliyetini önceden gerekçelendirin.
RPA ile ele almak istediğiniz projenin kapsamını tanımlayın. Önceki bir değerlendirme yapın ve ilgili süreçleri kategorize edin.
Sürecin herhangi bir noktasında zaman tasarrufunun ne olduğunu değerlendirin. Daha sonra ekonomik uygulanabilirliğini inceleyin.
Teknik uygulanabilirliği ve dijital ekosistemi kurun.
Robotik otomasyon süreçleri sadece organizasyonlara kurulan ve eylemleri mekanize eden robotlar biçiminde değerlendirilmemelidir. Burada anlattıklarımız, RPA gibi temelde basit ancak çok verimli olabilen bir teknolojinin ufak bir kısmı. Buzdağının sadece görünen kısmı da diyebiliriz, çünkü her görev için gözlem, araştırma, eylem planı, test, devreye alma ve değerlendirme süreçleri gerekiyor.
Son olarak, RPA'nın ve her ne kadar yazılım da olsalar, robotların iş gücünde yaratabileceği direnci düşünerek, personelin çalışma hayatını kolaylaştırmak için tasarlandığını da kurum kültürüne entegrasyon aşamasından önce aşılamakta fayda var.
İnnova RPA ile zaman ve maliyet tasarrufu yapın
İnnova Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) çözümleri kullanarak tekrarlı ve zaman alan işlerinizi 7/24 çalışan yazılım robotlarına devretmek, hatasız iş sonuçları elde etmek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak için buradaki formu doldurabilirsiniz.
İlgili Postlar