Akıllı Şehirlerin Kalbi Çin'de Atıyor

akilli-sehirlerin-kalbi-cinde-atiyor

14 Kas 2016

3 dk okuma süresi

TM Forum, ZTE ve Yinchuan şehrinin ortaklaşa düzenlediği ve 7-8-9 Eylül tarihlerinde Çin'in Yinchuan kentinde gerçekleştirilen Akıllı Şehir (Smart City InFocus 2016) konferansına davetli olarak katılma ayrıcalığına sahip oldum. 7 Eylül günü Yinchuan Akıllı Şehir gezisi ile başlayan konferans yoğun gündemi ve birbirinden ilginç konulara değinen farklı profillerden konuşmacılar ile dolu dolu geçti. Ana temasını vatandaş merkezcilik, açık veri ve entegrasyonun oluşturduğu bu konferansta büyük verinin akıllı şehrin kalbini oluşturduğunu gözlemledim. Konferans boyunca izlenimlerimi sizlerle elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım. Konferans, dünyanın akıllı şehir konseptine yaklaşımını ve farklı şehirlerin “Akıllı Şehir” kavramı altında sorunlarına nasıl çözümler getirdiğini görmek açısından benim için çok yararlı oldu. Umarım benim derinden hissettiğim ve tüm dünyada yaşanan bu değişimi ve heyecanı sizlere de aktarabilirim.  

İlki geçen yıl düzenlenen bu konferans TM Forum, ZTE ve Yinchuan Şehri tarafından organize edilmekte ve daha şimdiden Çin'de yapılan en önemli üç ICT konferansından biri olmaya aday gösterilmiş. 56 farklı ülkeden 1000'den fazla temsilcinin katıldığı konferansın yaklaşık yarısı benim gibi Yinchuan şehrinin sponsorluğunda katılan davetlilerdi. Dünyadan 105, Çin'den 65 farklı şehirden gelen katılımcıların uzmanlıkları çok geniş bir alana yayılmıştı. Hükümet temsilcileri, bakanlık görevlileri, dünyanın belli başlı şehirlerinden gelen belediye başkan ve başkan yardımcıları, şehir temsilcileri, şehirlerin teknik altyapısından ve digital tranformasyonundan sorumlu CIO ve CDO’lar, teknolojiden şehirciliğe kadar çok farklı alanlarda uzman akademisyenler, şehir planlamacıları, davranış bilimciler, telekom servis sağlayıcıları, entegrator ve teknoloji firmalarını temsil eden teknoloji uzmanları, enerji firması temsilcileri, IoT (Internet of Things), smart grid ve sürdürülebilir temiz enerji (sustainable clean energy) konularında çalışan uzmanlar, çok farklı alanlarda faaliyet gösteren start-up firmalarının temsilcileri, dünyanın Akıllı Şehirlere bakış açısının ne kadar geniş olduğunu bu davetli profili bile tek başına yansıtıyordu.  

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin başkenti olan Yinchuan şehri Çin'in Akıllı Şehir başkenti olarak biliniyor. Konferansın ilk günü Yinchuan Belediye Başkanını sunumunda şu şekilde belirtiyor; Yinchuan kısaca: "Not too cold, not too hot, not too far from Beijing". Sanırım bu özellikler bu şehrin pilot proje kapsamında seçilmesinde yardımcı oldu. Tabii Çin gibi merkezi yönetimin güçlü olduğu bir ülkeyi düşününce başkente çok uzak olmamak da bir avantaj. İkliminin güzelliğini orada bulunduğum kısa süre içinde dahi olsa tecrübe etme olanağı buldum. Sarı nehrin kollarının arasında uzanan, kuzeyde Moğolistan'a oldukça yakın ve genişlemeye olanak sağlayan geniş düzlükleri ile sıfırdan akıllı şehir kurmaya oldukça müsait. Ayrıca Çin standartlarına göre düşününce de oldukça mütevazı bir nüfusa sahip, yaklaşık 2 milyon. Konferanstaki sunumlarda özellikle yaşlı kıta Avrupa’dan gelen şehir temsilcileri bu konuya dikkat çekti. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler, geniş topraklarının da avantajını kullanarak eski şehir dokusunu bozmadan sıfırdan akıllı şehir inşa edebiliyorlar. Bu ise mevcut şehri akıllı şehir olacak şekilde düzenlemekten çok daha avantajlı.  

Mevcut şehirleri akıllandırmak için gereken altyapı da nesnelerin interneti teknolojileri sayesinde hayata geçirilebilecek. Türkiye’nin ilk akıllı şehir projesi için pilot olarak seçilen Karaman’da da benzer bir dönüşüm, İnnova imzasıyla yaşandı. İnnova’nın geliştirdiği IoT platformu olan SkywaveIoT, bu dijital dönüşümün gerçekleşmesini sağlayan en son teknoloji ile geliştirilmiş modüler bir çözüm sunmaktadır. Bünyesinde bulunan büyük veri analitiği sayesinde, Karaman’da sensörler ile toplanan veriyi depolayıp anlamlandırarak, şehrin daha akıllı kararlar almasına yardımcı olmaktadır. Bu anlamda Karaman, geleceğin akıllı şehirleri için “de facto standard” olacak olan “açık veri (open data)” yolunda büyük bir adım atmış oldu.  

2013 yılında Çin Hükümeti tarafından "Ulusal Pilot Akıllı Şehir" olarak seçilen Yinchuan ‘da akıllı şehir altyapısı ve yeni iş ve yaşam yerleri inşasına yatırım yapılmış. 2 yıldan fazla süren bu yatırımların sonunda akıllı yönetim, akıllı ulaşım ve akıllı çevre koruma başta olmak üzere 13 temel alanda başarı sağlanmış. Devam etmekte olan bu akıllı şehir dönüşümünde en göze çarpan devasa inşaat projeleri. Şehrin merkezinin uzağında adeta sıfırdan yeni bir şehir kurulmuş ve burada büyük gökdelenler, yaşam merkezleri yükseliyor. Kaldığımız ve konferansın düzenlendiği "Yinchuan International Conference Center" da şehrin merkezinden uzakta, çok geniş boş bir arazi üzerinde, bu inşaat projelerinin yakınında bulunuyordu. Kaldığım odanın balkonundan gördüğüm manzara yükselen inşaatlar ve inşaat vinçleriydi. Yapılan binaların çoğu boş olsa da inşaat çalışmaları tüm hızıyla ilerliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında bir kısmının yıkılıp yeniden yapıldığı İstanbul gibi bir şehirden gelmiş olmama rağmen inşaatların yoğunluğu karşısında şaşkına döndüm diyebilirim. Ancak bizdeki kentsel dönüşümden ayıran temel fark, şehri yeni baştan farklı bir yere inşa ederken Akıllı Şehir altyapısını da kuruyor olmaları.  

İzlenimlerimi paylaştığım diğer yazımda Akıllı Şehir turu kapsamında yaptığımız Yinchuan Belediye Binası (Yinchuan City Hall) ve yaklaşık 6 bin evden oluşan bir Akıllı Site Projesi'ni (Yinchuan Smart Community Project) gezilerimizden edindiğim izlenimleri anlatmaya devam edeceğim. Yinchuan şehri internet of everything (IoE) kavramını uygulamaya dökmüş ve bunun canlı yaşayan örneği gibi.  

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr