10 Kas 2014
3 dk okuma süresi
Akıllı şehirler, teknolojiyi 'akıllıca' kullanarak, vatandaşların yaşam standardını yükseltecek akıllı çözümleri hayata geçiriyorlar.
Bir önceki yazımda enerji, bina, ulaşım, teknoloji, sağlık, altyapı ve yönetişim alanlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması ile oluşturulan akıllı çözümlerin hayata geçirildiği ve bu akıllı çözümleri benimseyerek hayatlarına dahil eden vatandaşların yaşadığı kentlerin “akıllı şehirler” olarak nitelendirildiğini belirtmiştim.
Bu konudaki bir araştırma raporuna göre, 2025 yılına kadar dünya genelinde 26’dan fazla akıllı şehir olacağı tahmin edilirken; bu alanların çoğunda olmamakla birlikte bazılarında akıllı çözümleri hayata geçiren kentlerin ise akıllı şehir denilmese de ‘sürdürülebilir şehir’ (sustainable city) olarak adlandırıldığını söylemiştik. Türkiye’den de İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir, Denizli, Antalya ve Adana olmak üzere 8 ilimizin ‘sürdürülebilir şehir’ olarak listelendiğini aktarmıştım.
Dizinin bu ikinci yazısında ise, dünyadan çeşitli sahalarda uygulanan ve vatandaşların yaşam standardını yükseltmeyi hedefleyen başarılı ve ilham verici akıllı şehir çözümleri örneklerine birlikte bakalım istiyorum...
Şehirleri “Akıllı” yapan örnek uygulamalar
Akıllı Su Teknolojilerini Kullanan Şehirler:
District of Colombia Water, akıllı ölçüm sistemlerinin devreye alınmasının ardından, gelirlerde %7 oranında bir artış kaydetti. Sistem, sayaç başına 4,15 Dolar olan okuma maliyetini 1 Doların altına düşürerek maliyetlerde de düşüş sağladı. Okumalar otomatik olarak yapıldığı için, şikayetlerde de %50 azalma, çağrı merkezine gelen telefonlarda %36 azalma kaydedildi. Sahada kullanılan araç sayısında 20 araçlık bir azalmaya gittikleri için de yıllık 106.000 litre yakıt tasarrufu sağlandığı belirtiliyor.
Singapur’un ulusal su şirketi PUB drenaj sistemini izlemek amacıyla yerleştirdiği 158 su seviyesini gösteren sensor ile sel baskınlarına karşı potansiyel yanıt sürelerini tahmin edebiliyor.
Akıllı Ulaştırma Yönetimi:
“Green Light for Midtown”, “BMW i Ventures”, “Hong Kong Ulaştırma Bilgi Sistemi”, “Singapur Trafik Tahmin Pilot Uygulaması” son yıllarda dikkat çeken akıllı ulaştırma yönetimi projeleri arasında yer alıyor. Hong Kong Ulaştırma Bilgi Sistemi, bu konuda güzel bir örnek. Günde 12 milyonu aşkın yolcunun seyahat ettiği Hong Kong’ta, 630.000 araç kullanılıyor. Toplamı 2086 km uzunluğunda olan yolları ile dünyanın en yoğun kullanılan ulaşım altyapılarından birine sahip olan şehirde, yol trafik bilgi servisi, rota bulma servisi, akıllı yol ağı bu sistemin sunduğu bazı servislere örnek olarak gösterilebilir.
Atık Yönetimi:
Hollanda’nın Groningen şehrinde belediye, doldukları zaman mesaj gönderen çöp kutularının kullanılması sonrasında 92 bin Euro (116.000 USD) tasarruf sağladığını duyurdu. Belediye, çöp kamyonlarının sadece boşaltılması gereken çöp kutularına gönderilmesi ile işgücü ve yakıt maliyetlerinde önemli bir azalma sağlıyor.
Big Belly Solar şirketi tarafından geliştirilen, güneş enerjisini kullanarak atıkları sıkıştırma özelliğine sahip sokak çöp toplama kutuları %85 doluluk oranına ulaştıklarında uyarı mesajı gönderiyorlar. İngiltere’de yapılan çalışmada, bu çöp kutularının kullanımının çöp kutusu toplama sıklığını %86 düşürdüğünü gösterdi.
Belirli sayıda giriş noktasından alınan atığın bir boru ağı kullanılarak merkezi atık toplama istasyonlarına iletimini sağlayan Otomatik Atık Toplama Sistemleri İngiltere, İsveç, İspanya, Almanya, Kore, Çin ve ABD’de başarı ile uygulanıyor. RFID etiketleri ile atığın türünün ve kim tarafından atıldığının takip edilebildiği bu sistemler, girişlerde biriken atık miktarına göre atığın boşaltılma zamanına karar verebiliyor.
Desteklenmiş Yaşam:
ABD’de gazilerin rehabilitasyonunda desteklenmiş yaşam teknolojilerinden faydalanılması sonucunda hasta başına yıllık 2000 Dolar maliyet düşüşü ve yatarak tedavi süresinde %61 azalma elde edildi.
Akıllı Enerji Yönetimi:
Innovation Observatory’nin raporuna göre 2012 -2030 yılları arasında en fazla akıllı şebeke altyapı yatırımı yapacak 10 ülkenin sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Rusya, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve Türkiye olacağı tahmin ediliyor.
İnnova, katıldığı AB Ar-Ge projelerinden Akıllı Elektrik Şebekesi (Smart Grid) çözümleri arasında yer alan IMPONET (Intelligent Monitoring of POwer NETworks) ve SEAS (Smart Energy Aware Systems) projeleriyle, orta vadede Türkiye’nin bu alandaki geleceğine yönelik know-how sağlamayı hedefliyor.
Akıllı şehir uygulamaları konusunda bazı şehirler diğerlerinden daha önde olsalar da henüz hepsinin yolun başlarında olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’den geleceğin akıllı şehirlerine aday olan ‘sürdürülebilir şehirler’ listeye giren ve henüz girememiş diğer şehirlerimizin de vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak akıllı şehir çözümlerine bütüncül bir yaklaşımla bugünden önem vermeleri gerekiyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm