21 Oca 2022
2 dk okuma süresi
Nesnelerin interneti (IoT) tabanlı dijital dönüşüm, fiziksel mağazalara en gelişmiş e-ticaret sitelerinin analitik ve yönetim kabiliyetlerine benzer yeni yetenekler kazandırıyor. Öyle ki, IoT sayesinde mağazalarda olan bitenleri yeni bir ışık altında görmek, müşterilerin davranışlarını anlamlandırmak, tüm mağazalarda bütüncül bir müşteri deneyimi sunmak, satışları artırmak ve dahası artık mümkün.
Fiziksel ile dijital dünya arasındaki ayrımı ortadan kaldıran sensörler, nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde gerçek dünya parametrelerinin dijital olarak yönetilmesini sağlıyor. IoT’nin getirdiği yeni kabiliyetlerin perakende sektörüne uygulanmasıyla ortaya çıkan akıllı mağazalar, geleneksel mağazacılığın içgüdüyle yönetilen süreçlerini veri odaklı hale getiriyor. Bu sayede, perakendeciler fiziksel satış noktalarını daha verimli ve kolay yönetirken, müşteriler ise e-ticaret sitelerindekine benzer kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi elde ediyor.
IoT tabanlı akıllı mağaza platformları, sensörlerin uygulandığı tüm mağazaların konumları ve birbirlerine mesafeleri fark etmeksizin tek bir merkezden kolayca yönetilmesini ve takip edilmesini sağlıyor. Tüm mağazaları anlık olarak kontrol altında bulundurma şansı kazanan perakendeciler, bu sayede tüm satış noktalarında müşterilere aynı deneyimi sunabiliyor.
Fiziksel mağaza analitiği
Geleneksel perakendecilik pratiklerinde mağazalarda bulunan müşteri sayısı, bu sayının değişiminde rol oynayan etkenler, hangi reyonların neden ve nasıl ilgi çektiği gibi sorular tecrübeyle yanıtlanıyor. Akıllı mağazalar ise yeni fırsatlar yaratabilecek bu konularda tahminler yürütülmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Akıllı mağaza platformlarıyla herhangi bir anda hangi mağazanızda kaç müşteri olduğunu net bir şekilde öğrenebilir, hangi reyonların ilgi gördüğünü ve hangilerinin müşteriler tarafından es geçildiğini mağaza bazlı analiz raporlarıyla keşfedebilirsiniz. Aynı zamanda, müşterilerin mağazalarındaki hareketlerini gerçekçi verilerle takip ederek, işinizi ileriye taşımak için yapacağınız kampanya ürünleri ve personel konumlandırılması gibi geliştirmeler için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri mağaza verilerinden elde edebilirsiniz.
Yukarıda saydığımız özellikler, e-ticaret sitelerini yönetmeyi ve başarılı kılmayı kolaylaştıran kabiliyetleri fiziksel mağazalara getiriyor. Mağazalardaki müşteri sayıları, giriş ve çıkışlara yerleştirilen kamera ve sensörlerle ölçülüyor. Web sitelerinden aşina olduğumuz ısı haritaları ise mağazalarınızda müşterilerinizin yoğun olduğu bölgeleri gözler önüne seriyor. Böylece mağaza içi cazibe merkezlerini, az ilgi gören reyon ve ürünleri, müşteri için kör noktaları kolayca öğrenebiliyorsunuz.
Tek noktadan uçtan uca yönetim
Zincir mağazacılıkta sunulan müşteri deneyiminin her bir satış noktasında marka kimliğini yansıtan şekilde devamlılık göstermesi önemlidir. IoT, bu ihtiyaca personel, enerji verimliliği, ortam izleme ve yönetimi kabiliyetleriyle yanıt veriyor.
Personel yönetimi: Parmak izi okuyucu destekli biyometrik güvenlik sistemleri gibi bağlantılı güvenlik bileşenleri, personellere görevleri doğrultusunda yetkiler verilmesini ve yetkileri dışındaki alanlara girememelerini sağlıyor. Bu sistem aynı zamanda geçiş bilgilerine bakarak personelin çalışma takvimini izlemek için de kullanılabilir.
Ortam yönetimi: Fiziksel ortama dair sıcaklık, nem, gürültü ve aydınlık gibi ortam koşulları, müşteri deneyimini büyük ölçüde etkiliyor. Akıllı mağaza platformları, mağazalardaki iklimlendirme ve aydınlatma sistemlerini otomatik olarak yöneterek enerji tasarrufu sağlayabildiği gibi, aynı zamanda tüm mağazaların ilgili değerlerinin tek bir noktadan elle değiştirilmesini de mümkün kılıyor. Otomatik yönetim modunda, tüm mağazalardaki aydınlatmalar hava koşullarına ve müşteri yoğunluğuna göre ayarlanıyor. Bu özellik aynı şekilde tabela aydınlatmaları için de kullanılabiliyor.
İnnova SkywaveStore: Mağazalarınıza dijital dokunuş
İnnova’nın ödüllü nesnelerin interneti platformu Skywave üzerinde geliştirilen SkywaveStore akıllı mağaza çözümü, marketlerden mağazalara ve AVM’lere kadar tüm fiziksel satış noktalarının verimini, müşteri ve çalışan memnuniyetini artırıyor.
Kurumsal kaynak planlama yazılımları gibi halihazırda kullanılan diğer sistemlerle entegre çalışabilen SkywaveStore, mağazaların her bir köşesinde olan bitenleri anlık verilerle yöneticilere bildiriyor ve yazının önceki bölümlerinde incelediğimiz gibi gelişmiş yönetim özellikleri sunuyor.
81 ildeki binlerce mağaza ve müşteri merkezini tek noktadan yönetmek için SkywaveStore’u tercih eden Türk Telekom, 4 binden fazla sensör ve cihazdan toplanan verilerle Türkiye’nin dört bir yanındaki satış noktalarında aynı çalışan ve müşteri deneyimini sunuyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm