Veri merkezli mimari nedir?

Veri merkezli mimari veriyi tasarımın, işlevselliğin ve karar verme süreçlerinin merkezine koyarak toplam sürecin en hayati parçası olarak önceliklendirir.

Veri merkezli mimari nedir

4 Eki 2023

2 dk okuma süresi

Veri merkezli mimari veriyi tasarımın, işlevselliğin ve karar verme süreçlerinin merkezine koyarak toplam sürecin en hayati parçası olarak önceliklendirir. Modern kurumsal mimarinin uygulama merkezli bir yaklaşımı benimsemesine rağmen günümüzde kurumsal mimarinin merkezinde uygulamalar değil veriler bulunur. 

Veri merkezlilik neden önemlidir?

Uygulama merkezli işletme mimarisinde yeni bir çözüm oluşturmak veya özellik eklemek istediğinde BT ekipleri veri kopyalama ve sistemleri entegre etme gibi pek çok görevi yerine getirmek zorunda kalıyor. Sonuç olarak kurumsal mimarilerin kırılgan ve değişken yapısı nedeniyle eski sistemlerde değişiklik yapmak genellikle istenmiyor ancak günümüzün gelişmiş işletmelerinde böyle bir yaklaşım kabul görmüyor.

Belirli bir uygulamaya olan bağımlılık genellikle uygulamanın kendisinden değil, o uygulamanın üzerinde oluşturulan sayısız çözüm ve entegrasyondan kaynaklanıyor. Peki, entegrasyon çabalarına gerek kalmadan aynı verilerle farklı bir uygulamaya geçiş yapmak iş süreçlerinde büyük bir avantaja yol açmaz mı? Veri merkezli mimari, işletmeleri uygulamaların kısıtlamalarından ve dezavantajlarından kurtaran bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Veri merkezlilik hangi iş süreçlerine katkı sağlıyor?

  • Veri çoğaltma

Modern kurumsal BT ekiplerinin hemen her yeni proje için verileri çoğaltması, yeniden entegre etmesi ve yeni veritabanları oluşturması gerekiyor. Bu uzun ve zorlu süreç, uygulama merkezli mimarinin temel gerekliliğini oluşturuyor. Sonuç olarak BT ekipleri, zamanlarının çok büyük bir kısmını veri kopyalama işiyle geçirmek zorunda kalıyor. Bu da çalışanların vakit ve yeteneklerini boşa harcamalarına neden oluyor.

Veri çoğaltma beraberinde önemli bir güvenlik riskini de getiriyor. İşletme verileri yalnızca en savunmasız kopya kadar güvende olduğu için tüm kopyaların maksimum güvenlikle korunması kritik önem taşıyor. Modern işletmeler yüzlerce hatta binlerce veri kopyasına sahip olabiliyor ve tek bir kopya üzerinde kontrolü kaybetmek bile olumsuz sonuçlanabiliyor.

Veri merkezli mimaride ise veriler onu oluşturan uygulamaya bağlı olmadıkları için verileri çoğaltmaya gerek kalmıyor. Tek bir gerçek kaynaktan elde edilen veriler birden fazla uygulama arasında kolayca paylaşılabiliyor ve kopyalanmadan yeniden kullanılabiliyor. Böylece BT ekipleri zamanlarının çoğunu veri kopyalamaya değil, iş süreçleriyle ilgili diğer gereksinimleri karşılamaya ayırabiliyor.

  • Veri siloları

Uygulama merkezli yaklaşımın popülerliği nedeniyle veri siloları halen pek çok işletmenin varlıkları arasında yer alıyor. Veriler, onu oluşturan uygulamalara bağlı olduğu sürece yeni yazılımlar kullanırken her zaman yeni veri tabanlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle veri siloları gitgide büyüyerek varlıklarını sürdürüyor.

Yeni veri tabanları ve beraberinde daha büyük silolar oluşturmak yerine veri merkezli mimari, verilerin uygulamadan ayrılmasına ve bir işbirliği platformuna taşınmasını sağlıyor. Platform, verilerin bir ağ olarak var olmasına olanak tanıyor. Bu yaklaşım verilerin kopyalanmadan çeşitli uygulamalarla paylaşılabilmesi ve yeniden kullanılabilmesini mümkün kılıyor.

Veri merkezli yaklaşımda uygulamalar ağdaki verileri kopyalamak yerine bağlantılar aracılığıyla yeniden kullanabiliyor. Böylece işletmelerin hiçbir zaman daha büyük bir siloya ihtiyacı kalmıyor. Veri iş birliği platformuna bağlanan herhangi bir uygulama platformda bulunan tüm verileri kullanma imkanına kavuşuyor. 

  • Sınırlı iş çevikliği

Ne kadar üst düzey bir BT ekibi olursa olsun işletmeler ancak teknoloji yığınının izin verdiği ölçüde hızlı çalışabiliyor. Uygulama merkezli yaklaşımda işletmeler, herhangi bir yeni projeye geçerken mevcut verilerin yeni bir çözüme uygulanmaya hazır hale getirilmesi, entegrasyon çalışmaları ve daha pek çok temel göreve ihtiyaç duyuyor. Herhangi bir proje için bu temel çalışmalar, BT ekibinin zamanının ve bütçesinin yaklaşık yarısını tüketiyor.

Veri merkezli yaklaşım ise kurumsal şemaya esneklik katıyor. Verilerin kopyalanması ve entegrasyon çabaları ortadan kaldırılırken yeni çözümler haftalar yerine günler içinde oluşturuluyor. Uygulama odaklıdan farklı olarak veri merkezli yaklaşım, kurumların farklı iş süreçlerine hızla adapte olup, sonuç almasını sağlıyor. Ekipler, veri merkezli mimaride birden fazla proje için aynı anda aynı veri kaynağı üzerinde çalışabiliyor.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr