Üretken yapay zeka yaratıcı işleri nasıl etkileyecek?
Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler üretken yapay zeka ve geleneksel modeller arasındaki sınırları iyiden iyiye keskinleştirdi.
30 Eki 2023
2 dk okuma süresi
Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler üretken yapay zeka ve geleneksel modeller arasındaki sınırları iyiden iyiye keskinleştirdi. Geleneksel yapay zeka modelleri belirli bir görevi yerine getirmek için algoritmalar kullanırken üretken yapay zeka ise yaratıcı ve özgün çıktılar üretmek için makine öğrenimi teknolojilerinden faydalanıyor.
Derin öğrenme ve doğal dil işleme başta olmak üzere pek çok yapay zeka tekniğinden yararlanan üretken yapay zeka modelleri, elde ettikleri büyük miktardaki veriden kendi kendine öğrenerek, yazı yazmak, resim yapmak ve müzik bestelemek gibi yaratıcı görevleri gerçekleştirebiliyor. Günümüzde son derece başarılı sonuçlar veren üretken yapay zeka teknolojileri yaratıcılık gerektiren iş süreçlerinin yeniden değerlendirilmesine yol açıyor.
Hangi büyüklükte olursa olsun hemen her işletmenin iş süreçlerinde üretken yapay zekadan yararlanabileceği fırsatlar bulunuyor. Üretken yapay zeka fikir oluşturmadan yazılım testlerine, bir ürün ya da hizmetin kişiselleştirilmesinden müşteri ilişkilerine kadar kurumları pek çok noktada destekliyor. Tüm bu görevler insanlar tarafından yapılması önemli bir zaman maliyeti oluşturuyor.
İşletmeler üretken yapay zekayı iş süreçlerinde değerlendirerek vakit alan işleri kısa sürelerde tamamlama imkanına kavuşuyor. Böylece çalışanları ve ekipleri daha verimli kullanabilen şirketlerin kurum içi verimliliği artırıyor. Ayrıca personeli yapay zeka ile desteklemek çalışanların mutluluğuna da katkı sağlıyor.
Üretken yapay zeka, kurumların görsel ya da metin oluşturma ihtiyaçlarını son derece büyük bir hızla gideriyor. Pek çok işletme içerik oluşturma gereksinimlerini üretken yapay zeka yardımıyla karşılıyor. Görsel ya da metin içeriği hazırlamayla görevli çalışanlar, üretken yapay zekadan destek alarak iş süreçlerini hızlandırma imkanına kavuşuyor.
Çalışanlar yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulan pek çok görevde darboğazlarla karşı karşıya kalıyor. Üretken yapay zeka yaratıcılıkla ilgili bu tür engellerin aşılmasında kritik rol oynuyor. Özellikle kaynakların yetersiz olduğu görevlerde üretken yapay zekanın büyük yardımı oluyor.
Üretken yapay zekanın hız avantajı, onu pek çok görev için vazgeçilmez kılıyor. Özellikle kod yazımı ya da yazılı kodların test edilmesi gibi süreçlerde çalışanlar için günlerce sürebilecek karmaşık işler üretken yapay zeka ile son derece kısa sürelerde tamamlanabiliyor.
Çalışanlar belirli yaratıcı görevleri tamamlayabilmek için beyin fırtınası yaparken düşünce bulanıklığı gibi zorluklarla karşılaşabiliyor. Üretkenliği sınırlayan hatta durduran bu gibi durumlarda fikir bulma konusunda destek almak için üretken yapay zeka kullanılıyor. Böylece insanların fikir noktasında tıkandığı iş süreçlerinde yapay zeka sayesinde yeni ve etkili fikirlerin kapısı aralanıyor.
Üretken yapay zeka ile başlık görseli oluşturma, meta açıklamalar yazma ve hatta modül tasarımları gibi kalıp odaklı ihtiyaçlar da giderilebiliyor. Böylece çalışanların üzerinden önemli bir iş yükü kalkmış oluyor.
Üretken yapay zeka yaratıcı ihtiyaçları karşılamak konusunda büyük iş çıkarıyor. Ancak kısa vadede yapay zeka modelleriyle ilgili yaklaşımın bir dönüşüme uğraması bekleniyor. Üretken yapay zekadan daha fazla sanat eseri üretmesi değil, markaların ihtiyaçlarını karşılayan, iletişim hedeflerine uygun, iş gereksinimlerine hitap eden daha tutarlı içerikler talep ediliyor.
Yapay zeka öğrendikçe daha sezgisel oluyor ve doğal dili anlama konusunda daha becerikli hale geliyor. Böylelikle sorunları tanımlama ve analiz etme yeteneğinin yakın gelecekte daha fazla ön plana çıkması bekleniyor. Örnek olarak artık arama motorlarına anahtar kelimeler yazmak yerine doğrudan aradığımız konuyu bir metin olarak yazıp sonuca ulaşacağımız tahmin ediliyor.
Günümüzde üretken yapay zekanın pek çok mesleği insanların elinden alacağı konuşuluyor. Ancak yakın gelecekte yapay zeka teknolojilerinin meslekleri ortadan kaldırmanın aksine insanları ve kurumları destekleyen, çalışanların üretkenliğini artıran bir hizmet olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
İlgili Postlar