Doğumda ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan otizm (otizm spektrum bozukluğu), ömür boyu sürebilen bir nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
22 Oca 2024
2 dk okuma süresi
Doğumda ya da çocukluk döneminde ortaya çıkan otizm (otizm spektrum bozukluğu), ömür boyu sürebilen bir nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Sosyal etkileşim ve iletişimde zorluklar, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları otizmin temel belirtileri arasında yer alıyor. Ancak her birey otizmi farklı şekillerde yaşıyor. Bazıları ağırlıklı olarak dil gelişiminde sorunlar yaşarken diğerleri ise belirli konulara olağandışı ilgi gösterebiliyor. Bu nedenle her otizmli çocuğun eğitimi farklı hassasiyetlere ihtiyaç duyabiliyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) verilerine göre 2000 yılından bu yana otizmin görülme sıklığı giderek artıyor ve dünya üzerinde yaklaşık her 44 çocuktan birinde otizm bozukluğuna rastlanıyor. Otizmli çocukların eğitimi her geçen gün daha fazla öncelik haline geliyor. Uzman eğitmenler tarafından hazırlanan müfredatlarla sürekli, yoğun ve özelleştirilmiş eğitimlere ihtiyaç duyan otizmli çocuklar bu sayede yaşam kalitelerini artırma imkânı yakalıyor.
Özel eğitim programları otizmli çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye odaklanıyor. Grup çalışmaları, rol oyunları ve diğer etkileşimli aktiviteler aracılığıyla otizmli çocuklar duygusal ifade, göz kontağı kurma, arkadaşlık kurma gibi sosyal becerileri öğrenme fırsatı elde ediyor.
Otizmli çocukların iletişim becerilerindeki zorlukları ele almak için özel eğitim programlarından yararlanılıyor. Bu programlarla dil gelişimi destekleniyor. İletişim araçları, alternatif ve destekleyici iletişim yöntemleri gibi teknikler kullanılarak çocukların kendilerini ifade etmeleri ve başkalarıyla etkileşim kurmaları teşvik ediliyor.
Otizmli çocukların genellikle belirli ilgi alanları bulunuyor. Eğitim programları bu ilgi alanlarını kullanarak öğrenmeyi destekliyor. Böylece bireylerin güçlü yönlerini keşfetmelerine ve bu alanlarda yeteneklerini geliştirmelerine imkân tanınıyor.
Otizmli bireyler, duygusal ve davranışsal yönetimde zorluklar yaşıyor. Eğitmenler ve terapistler bu alanlarda destek sağlayarak bireyin duygusal gelişiminin desteklenmesine ve olumlu davranışlar geliştirmesine yardımcı oluyor.
Otizmli bireylerin günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri bağımsızlık düzeylerini artırabiliyor. Temel yaşam becerileri çocuklara öz bakım, temizlik, alışveriş yapma gibi günlük yaşam aktivitelerini öğrenme fırsatı sunuyor.
Otizmli çocukların eğitiminde ailelerin katılımı büyük önem taşıyor. Aileler çocuklarının öğrenme süreçlerine dahil edilerek evde ve okulda tutarlı bir destek sağlanırken iletişim kanalları güçlendiriliyor.
İnnova tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli etkileşimi eğitim platformu YanYana okul öncesi çağdaki otizmli çocukların temel beceri eğitimini zamandan ve mekândan bağımsız olarak gerçekleştirmeyi sağlıyor. SEBİT iş birliği ve Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) danışmanlığıyla hazırlanan YanYana, kişiselleştirilmiş uzaktan eğitim imkânı sunuyor.
Dünya standartlarında hazırlanan ve Türkiye için yerelleştirilmiş eğitim müfredatına sadık kalan YanYana, otizmli çocukların ihtiyaç duydukları eğitim desteğini sağlıyor. YanYana platformunun sevimli karakterleri Yan, Yana ve Robin, otizmli çocuklarla hem etkileşim kuruyor hem de oyunlar oynuyor. Doğal dil işleme ve hareket algılama gibi ileri teknolojilerle donatılan YanYana karakterleri sayesinde çocuklar eğlenirken öğrenme fırsatı elde ediyor.
YanYana platformu sunduğu görsel özelleştirme seçenekleriyle otizmli çocukların ihtiyaçlarına ve hassasiyetlerine yönelik olarak etkileşimli eğitim imkânı sunuyor. YanYana uygulaması gelişmiş raporlama kabiliyetiyle öğrencilerin gelişimini adım adım analiz etmeyi mümkün kılarken daha iyi eğitim deneyimi için verilerden yararlanılmasını sağlıyor. Çocukların eğitim süreciyle ilgili detaylı bilgilendirme yapabilen YanYana ile oluşturulan raporlara hem eğitmenler hem de ebeveynler erişebiliyor.
Okulda öğretmenlerin evde ise çocuklarının eğitim sürecine dahil olmak isteyen ailelere de imkan tanıyan YanYana uygulaması her çocuk için özel, ölçülebilir ve uygulamalı davranış analizi öğretim yöntemini esas alan temel beceri eğitimi sunuyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm