Endüstri 4.0 ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0), işletmelerin ve üretim süreçlerinin dijital teknolojilerden yararlanılarak dönüşmesini ifade ediyor.

Endüstri 4.0 ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

14 Kas 2023

3 dk okuma süresi

Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0), işletmelerin ve üretim süreçlerinin dijital teknolojilerden yararlanılarak dönüşmesini ifade ediyor. Endüstri 4.0; otomasyon, veri analitiği, nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka ve bulut bilişim gibi teknolojilerin bir araya gelmesiyle işletmelere daha akıllı, esnek ve bağlantılı üretim süreçleri sunuyor.

Günümüzde akıllı fabrikalar Endüstri 4.0’ın tüm avantajlarından faydalanarak verimliliklerini en üst seviyeye çıkarırken maliyetlerini de önemli ölçüde düşürüyor. Endüstri 4.0’ın sağladığı imkanlar, işletmelerin rekabette birkaç adım öne geçmelerine ve ticari risklerini en aza indirmelerine yardımcı oluyor. Yine de pek çok şirket Endüstri 4.0’a karşı mesafeli olma eğilimi gösteriyor. Bu mesafenin ardında ise Dördüncü Sanayi Devrimi hakkında doğru bilinen yanlışlar yatıyor. 

“Endüstri 4.0 sadece büyük şirketler içindir”

Endüstri 4.0 hakkında en sık rastlanan efsane, bu teknolojinin yalnızca büyük şirketlere yönelik olduğu düşüncesidir. Halbuki büyüklüğü ne olursa olsun doğru çözümler tercih edildiği sürece her organizasyon teknolojik araçlarla dönüştürülebiliyor. Örneğin, KOBİ'lere özel olarak uyarlanan bazı dijital çözümlerle verimliliklerini artırmak mümkün hale geliyor.

“Dijitalleşme pahalıdır”

Yeni bir teknoloji ortaya çıktığında ilk örnekler genellikle maliyetli olsa da  zamanla yaygınlaşma oranı arttıkça maliyetler de düşüyor. Dijital çözümler belki ilk zamanlar işletmeler için beklenilenin daha üzerinde masraflara yol açıyor olsa da günümüzde büyük bir başlangıç ​​maliyeti gerektirmeden uygulanabiliyorlar. Süreçlerin optimize edilmesine, döngü sürelerinin azalmasına ve genel verimliliğin artmasına yardımcı olan dijital çözümler, kısa sürede yapılan yatırımın geri kazanılmasını sağlıyor. 

“Endüstri 4.0, tüm mevcut sistemlerin yenilenmesini gerektirir”

Endüstri 4.0, farklı teknolojileri birbirine entegre ederek mevcut süreçlere değer katılması ve genel toplamda verimliliğin artmasını amaçlıyor. İster küçük bir işletme ister de büyük bir fabrika olsun, Endüstri 4.0’dan faydalanılarak hemen her noktadaki süreçleri geliştirmek mümkün.

IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) cihazları ve sensörleriyle iş süreçlerindeki şeffaflık artırılabiliyor. İşletmeler, toplanan verilerin içgörülere dönüştürülebilmesi için makine öğrenimi teknolojilerinden yararlanıyor. Ortaya çıkan iç görüler sayesinde; kaynaklardan, malzemelerden, makinelerden ve çalışanlardan en iyi şekilde yararlanılabilecek çözümler oluşturuluyor. Böylelikle tam teşekküllü bir akıllı fabrikaya dönüşmek için geriye yalnızca küçük bir adım kalıyor. Elde edilen bilgiler otomasyon çözümlerinin önünü açıyor ve işletmeler bu sayede akıllı fabrika haline geliyor. 

Endüstri 4.0, tüm sistemleri yenilemeyi zorunlu tutmuyor. Herhangi bir sistem yenilendiğinde ortaya çıkan fayda, bir sonraki sistemin yenilenmesi için fırsat yaratıyor. Bu noktada adım atmak tamamen karar vericilerin inisiyatifinde kalıyor.

“Endüstri 4.0, istihdamı azaltır”

Endüstri 4.0 hakkında en büyük efsanelerden biri de teknolojinin insanların işlerini elinden alacağı iddiasıdır. Günümüzde modern üretim sistemleri, üretim yeteneklerini artırmayı ve insan emeğini azaltmayı sağlarken insan etkisini tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamıyor. Aksine dijital teknolojiler, çalışanların daha etkili rollere terfi etmelerini ve daha yaratıcı işlere odaklanmalarını sağlıyor. 

Örneğin, fabrika katında kontrol panelleri ve el tipi cihazlarla IIoT entegrasyonu, operatörlerin ve denetçilerin üretim akışlarını izlemesini kolaylaştırıyor. Kestirimci bakımın iş süreçlerine dahil edilmesi de programlama ve planlama sürelerini kısaltıyor. Ancak makinelerin bakımının yine de personel tarafından yapılması gerekiyor. 

Pandemi öncesinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumunda, Endüstri 4.0 ile ilişkili alanlarda sıkıcı ve yorucu işlerin yerini neredeyse iki kat daha fazla yeni işin alacağına işaret edildi. Günümüzde artık insana olan ihtiyacın şekli değişiyor ve çalışanların yaratıcılığına, iletişim ve problem çözme becerilerine daha fazla vurgu yapılıyor.

Üretim hattı montajı, malzeme taşıma ve kalite kontrol gibi ortadan kaybolan insan görevleri, daha fazla yazılım ve uygulama geliştirme, veri analizi ve yapay zeka ile ilgili teknolojilerle dengeleniyor. Bu nedenle uzmanlar, işgücünü tamamen ortadan kaldırmak yerine yeniden beceri kazandırmaya veya becerilerini artırmaya özen gösteriyor. Bu da başlı başına eğitim ve insan kaynakları yönetimi için personel gerektiriyor.

İşletmeler Endüstri 4.0’ın avantajlarından SkywaveFactory ile yararlanıyor

İnnova’nın yerli ve milli akıllı fabrika çözümü SkywaveFactory, geleneksel üretim tesislerini akıllı fabrikalara dönüştürüyor. SkywaveFactory, Endüstri 4.0 kapsamında fabrikaların üretimde kullandığı ekipman ve teknolojileri akıllı hale getiriyor. Toplanan veriler üzerinde analiz yapılabilmesini, kestirimci bakım gibi yapay zeka çözümlerinden yararlanılabilmesini mümkün kılıyor. 

SkywaveFactory sayesinde işletmeler üretim hattının dört bir yanından gerçek zamanlı veri akışı elde ediyor. Anlık analizler ışığında daha önce keşfedilmemiş verilere ulaşan kurumlar, iş süreçlerini geliştirme ve daha verimli hale getirme fırsatı yakalıyor. Geleneksel modelde çevrim dışı yönetilen tüm operasyonu, yapay zeka ve otomasyon teknolojileriyle buluşturan SkywaveFactory, ekipman arızalarını daha meydana gelmeden işaret ediyor. Bu sayede iş süreçlerinde yaşanabilecek beklenmedik kesinti ya da aksamalar minimuma iniyor. 

Her ölçekteki işletmenin iş süreçlerine değer katan ve verimliliğini en üst noktaya taşıyan SkywaveFactory, üretimin her aşamasını dijitalleştirerek tüm operasyonun tek bir merkezden kolayca yönetilmesini sağlıyor.

İlgili Postlar

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

Kuantum bilgisayarları ve siber güvenlik: Geleceğin güvenlik çözümleri

13 Eyl 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr