DaaS (Desktop as a Service) nedir?

Bulut teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte iş dünyasında büyük bir değişim yaşanıyor.

DaaS (Desktop as a Service) nedir?

30 Eki 2023

2 dk okuma süresi

Bulut teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte iş dünyasında büyük bir değişim yaşanıyor. Pek çok şirket bulutun avantajlarından yararlanarak personelini hibrit ya da uzaktan çalışmaya yönlendiriyor. Ancak günümüzde çalışanların ekip arkadaşlarıyla hemen her cihazdan etkileşimde bulunması gerekiyor. İşletmeler bu ihtiyacı hizmet olarak masaüstü (DaaS) kullanarak çözüme kavuşturuyor.

DaaS, servis sağlayıcıların masaüstü bilgisayarların işletim sistemini ve uygulamalarını kullanıcıların cihazlarına uzaktan aktarmasını sağlıyor. Böylelikle işletim sistemi ve uygulamalar, bilgisayara yerleşik olarak kurulmadan bulut tabanlı olarak çalışıyor. DaaS yaklaşımında ihtiyaç duyulan tüm yazılımlar daima en güncel halleriyle hizmet veriyor.

Abonelik teklifiyle çalışan bulut tabanlı masaüstü hizmeti DaaS; işletim sistemleri, uygulamalar, veri depolama ve kullanıcı tercihleri ​​dahil olmak üzere birden fazla hizmeti tek bir noktada topluyor. Bu sayede işletmelerin maliyetlerini düşürerek verimliliğini artırıyor ve güvenli bir masaüstü sanallaştırma stratejisi sağlıyor.

DaaS nasıl çalışır?

Kullanıcıların masaüstü bilgisayar deneyimini sanal bir şekilde bulut tabanlı sunuculardan elde etmesini sağlayan DaaS, mobilite ve merkezi yönetim noktasında işletmelere büyük katkı sağlıyor. DaaS’da altyapı, ağ bağlantısı ve veritabanları bulutta barındırılıyor. Hizmet veren, kullanıcının cihazına sanal bir masaüstü yayınlayarak ihtiyaç duyulan uygulamalara web tabanlı bir tarayıcı ya da özel bir yazılım üzerinden ulaşılmasını sağlıyor.

Abonelik modeliyle kullanılan DaaS’da terminal olarak çalışanın kendi bilgisayarı da kullanılabiliyor. Ancak geleneksel çalışma biçiminden farklı biçimde hiçbir veri söz konusu kişiye ait bilgisayarda tutulmayacağı için bu durum kullanıcıya ek bir depolama ya da yazılım lisansı maliyeti yaratmıyor. Ayrıca DaaS, donanım ve çeşitli uyumluluk sorunlarına yönelik endişeleri gidermesi sayesinde işletmelerin geniş bir BT departmanına ihtiyacı olmuyor. 

DaaS’ın 5 temel avantajı 

DaaS, kurumları işletim sistemleri ve yazılımlar için fiziksel donanıma bağımlı olmaktan kurtarıyor. Bunun yerine işletmeler internet üzerinden bir bulut hizmet sağlayıcısının sanal masaüstüne bağlanmak için DaaS'ı kullanıyor. 

Ölçeklenebilirlik 

Geleneksel bir işletmede kullanılması gereken yazılımların gereksinimlerini karşılayacak donanımlar yüksek bir gider kalemi oluşturuyor. Bazı yazılımlar ancak performansı üst seviyede olan bilgisayar sistemleriyle verimli çalışabildikleri için işletmelerin önemli bir donanım yatırımı yapması gerekiyor. Buna karşın DaaS, şirketlere ihtiyaçlarına göre farklılık gösteren masaüstü bilgisayarları kullanma esnekliği sağlıyor. Böylece kurumlar tam olarak istedikleri sayıda masaüstü bilgisayara ihtiyaç duydukları yer ve zamanda erişme imkanına kavuşuyor.

Abonelik modeli

İşletmeler DaaS sayesinde donanım ve lisans satın almak zorunda kalmıyor. Bunun yerine bulut hizmeti sağlayıcılarına yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yapıyorlar. Pek çok DaaS sağlayıcısı aylık veya yıllık abonelik hizmetleri sunuyor. 

Yönetilen BT hizmetleri

DaaS sağlayıcıları müşterilerin verileri için bakım, depolama ve yedekleme gibi işlemleri de gerçekleştiriyor. Böylece DaaS platformları işletmelerin ihtiyaç duydukları tüm BT hizmetlerini sunarak gereksinimlerin tek bir kaynak üzerinden giderilmesini sağlıyor.

Üretkenlik

DaaS, uzaktan ya da hibrit çalışma ortamında uygulama ya da verilere ulaşmayı kolaylaştırarak, çalışanların daha üretken olmalarına imkan sunuyor. BT ekipleri DaaS kullanarak gerektiğinde verileri platformlar arasında kolayca taşıyabiliyor ve kullanıcılar lokasyondan bağımsız olarak ihtiyaç duydukları verilere 7/24 erişebiliyor.

Güvenlik

Veriler DaaS çözümlerinde çalışanların cihazlarında değil bulut sağlayıcının veri merkezlerinde tutuluyor. Böylelikle cihazların kaybolması, çalınması ya da arızalanması durumunda veri kaybı yaşanmıyor. Kullanıcılar başka bir cihaz üzerinden gerekli içeriklere kolayca ulaşabiliyor. Ek olarak pek çok DaaS sağlayıcısı veri yedekleme ve kurtarma seçenekleri de sunuyor. İş istasyonunun çökmesi durumunda herhangi bir kesinti yaşamadan veriler güvende tutuluyor. DaaS sayesinde işletmelerin veri üzerindeki güvenlik endişeleri minimuma iniyor.

İlgili Postlar

kentsel-yesil-altyapilar-sehirlerde-doga-ile-butunlesme

Kentsel Yeşil Altyapılar: Şehirlerde Doğa ile Bütünleşme

12 Ara 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr