5G ve IoT Devrimi 

5G ve IoT Devrimi

18 Haz 2020

3 dk okuma süresi

Mobil hücresel iletişim, toplumumuzu şekillendirmede, bizi dünyadaki insanlarla buluşturmada ve ekonomilerimizi hızlandırmada önemli rol oynuyor. Hücresel teknolojiler veri hızı, enerji dağılımı, bant genişliği kullanımı ve spektrum yönetimi gibi çeşitli odak noktalarıyla 1G'den 4G'ye evrimleşmiş durumda. Şimdi, 5G'yi bekliyoruz. İnnova Blog'un bu ayki konuk yazarı, bilişim sektörünün değerli gazetecilerinden, BT Günlüğü Dergisi Yayın Yönetmeni Ali Yavuz Şahin 5G ve IoT devrimini yazdı.

 

Beşinci nesil kablosuz teknoloji (5G), bağlantı ve uygulamalarda yeni deneyimler ve hizmetler sunmayı vaat ediyor. 5G'nin özellikleri dünyada ve ülkemizde hemen hemen kesinleştirildi ve hem mobil hücresel teknolojilerde bir evrim hem de ağ hizmetleri ve kullanım örneklerindeki yıkıcı değişikliklerle güçlendirilmiş bir devrim olarak karşımıza çıkacak. 

 

Tüketicilerden ve işletmelerden artan talep ve daha uygun fiyatlı cihazların kullanılabilirliği de dahil olmak üzere bir dizi yenilik 5G'nin ve Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) benimsenmesine neden oluyor. 5G teknolojisi, spektrumu ve altyapısına önemli operatör yatırımı, küresel standartların uygulanması ile birlikte, IoT'deki büyümeyi hızlandırmaya ve pazar ilgisini artırmaya yardımcı olacak.

 

 

Bugün ilk 5G ağları birçok ülkenin dijital dönüşümü ve ekonomik başarısında önemli bir rol oynayacağı beklentileri doğrultusunda dünya çapında ve ülkemizde konuşlandırılıyor.

 

BICS'teki Mobilite ve IoT Başkan Yardımcısı Mikaël Schachne, kariyerinin son 20 yılını telekom sağlayıcıları ve dijital servis sağlayıcılarının mobil dünyayla daha iyi bağlantı kurmasını sağlamak için uluslararası hizmetler geliştirerek geçirdi. Özetle, 5G'ye karşı tutumu, mobil operatörlerden, kullanıcılar tarafından üretilen ve önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edecek mobil verilerin büyük artışını yönetmesinin gerekeceğidir.

 

Akıllı telefon penetrasyonunun büyümesi, akış hizmetlerinin artması, HD kalitesinin devreye girmesi ile birlikte büyük miktarda trafik oluşumuna neden olacak. Mobil operatörlerin bunu kullanması ve altta yatan altyapıyı sağlaması gerekiyor, bu yüzden 5G her şeyden önce bir ihtiyaç olarak arşımıza çıkıyor. 

 

Ülkemizde ve dünyanın belirli bölgelerinde, müşteri talebini karşılamak için gerçekten 5G'ye ihtiyaç var. 5G ile birlikte sunumun ikinci aşamasında gerçek olabilecek ek faydalar geliyor. Çünkü çok fazla ek yatırım ve ağda değişiklikler gerektiriyor. Cihazların ve büyük miktarda işlemin anında gerçekleştirileceği bulut teknolojileri arasında gerçekleşebilecek her etkileşim, verilerin her iki taraftaki cihaza anında aktarılmasını gerektirecek. 

 

Birçok ülke hala düzenleyicilerin 5G'yi dağıtmaları için yeşil ışık yakmasını bekliyor. Bununla birlikte birçok operatör 5G'ye çok zaman harcıyor. İlk başta, 5G bir devrimin aksine daha çok bir evrim olacak gibi. 5G çekirdeğinin kullanıma sunulacağı tam bir dönüşüme sahip olacağız, ancak bu çok çaba gerektirecek. 

 

2019'da yayınlanan bir GSMA raporuna göre, 4G birçok tüketici ve kurumsal IoT kullanım senaryosu için kullanılmaya devam edecek. Bununla birlikte 5G IoT'ye, 4G veya diğer teknolojilerde mevcut olmayan bir dizi avantaj sağlıyor. Bunlar arasında 5G'nin çok çeşitli hız, bant genişliği ve hizmet kalitesi gereksinimlerine sahip çok sayıda statik ve mobil IoT cihazını destekleme yeteneği bulunuyor. IoT geliştikçe 5G'nin esnekliği, kritik iletişimin zorlu gereksinimlerine destek arayan işletmeler için daha da önemli hale gelecek. 

 

 

Bulut bilişim (cloud computing), yapay zeka (artificial intelligence ) ve sınır bilişim (edge computing), IoT tarafından üretilen veri hacimlerinin işlenmesine yardımcı olacak. Çünkü 5G ağ kapasitesini artırıyor. Ağ dilimleme, halka açık olmayan ağlar ve 5G geliştirmeleri çok sayıda bağlı cihazı destekleyen küresel bir IoT ağının vizyonunu gerçekleştirmeye yardımcı olacak. 

 

IoT cihazlarını bağlamanın birkaç yolu var. Wifi, LoRaWAN veya NVIOT bunlardan bazıları. Bu şeylerdeki değer birbirine bağlanabilir, bu da gerçek zamanlı eyleme geçirilebilir öngörüler oluşturmak için tüm verileri birleştirir. 5G, IoT'ye 4G veya diğer teknolojilerde bulunmayan bir dizi avantaj getiriyor. Bunlar arasında hız, bant genişliği ve hizmet kalitesi gereksinimlerine sahip çok sayıda statik ve mobil IoT cihazını destekleme yeteneği bulunuyor. 

 

Bizler için, veri istihbaratının ve veri yönetim yeteneğinin nasıl gelişmeye başladığını ve farklı şirketlerin bu yeni ekosisteme nasıl giriş yapacağını görmek bizim için ilginç olacak. Bununla birlikte, 5G herkes tarafından açık kollarla karşılanmıyor. Son zamanlarda 5G konusunda tartışmalar var. Özellikle ABD ve Çin arasındaki gerginlik 5G kullanımını etkileyecek gibi gözüküyor. 

 

Bunun dışında, 5G'nin güvensiz olduğuna dair de bir efsane var.  Bu tür frekanslar yıllardır kullanılmakta ve görüşlerin bilimsel bir temeli olmadan sunulması üzücü. 5G ne kadar tartışılırsa tartışılsın önümüzdeki günlerde teknoloji dünyasının odak noktasında olmaya devam edecek. Ve muhtemelen 2023 yılında tam anlamıyla 5G teknolojisini kullanmaya başlayabileceğiz. 

Ali Yavuz Şahin

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr