5G ile Bulut Bilişim nasıl değişecek?

5G ile Bulut Bilişim nasıl değişecek?

29 Ara 2020

2 dk okuma süresi

Telekomünikasyon şirketleri ve cihaz üreticileri, daha yüksek ağ hızları ve daha düşük gecikme süresi vaat eden 5G teknolojisini kullanıma sunarken, Bulut Bilişim için yeni fırsatları ve aşılması gereken zorlukları beraberinde getiriyor.

Yüksek hızlı tüketici hizmetleri, 5G ile ilgili ilk tartışmaların ana konusuydu. Ancak yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin asıl vaadi, Sınır Bilişim (Edge Computing) için daha iyi bağlanabilirlik sunmasında yatıyor. Kurumsal sistem mimarları ve yazılım geliştiriciler, bu sayede verileri kaynağa daha yakın işleyen uygulamalar geliştirebilecekler. Bulut sağlayıcılarıysa bu tür yeni nesil uygulamaları desteklemek için 5G teknolojisinden faydalanacak.

5G yaygınlaştıkça bulut bilişim de bir sonraki boyuta taşınacak

Büyük bulut servis sağlayıcıları, 5G hizmetlerini ve onun mümkün kılacağı yeni Sınır Bilişim kabiliyetlerini desteklemek için halihazırda gerekli teknolojilere ve ortaklıklara sahipler. Ancak endüstri uzmanları, 5G hizmetlerinde sınırlı birlikte çalışabilirlik kabiliyetleri olduğuna dikkat çekiyor. Daha duyarlı uygulamalar, artan ağ kapasiteleri, daha hızlı medya ve içerik dağıtımı getirmesi beklenen 5G'nin Bulut Bilişim üzerindeki olası etkilerini birlikte inceleyelim.

Modern uygulama tasarımları

5G ile Bulut Bilişim birlikteliği, bulut sağlayıcılarının video akışı için kullandığı içerik dağıtım ağlarındaki sistemin birçok yönden devamı niteliğini taşıyor. Bu ağ hizmetleri, içeriği coğrafi konuma göre sunarken, içeriği son kullanıcılara daha yakın sunuculara göndermeyi amaçlıyor. Kendisine yakın konumdan içerikleri alan kullanıcılar için önbellekleme kolaylaşırken, sunulan hizmet deneyimi de artıyor.

5G, ağı ölçeklendirmek için buna benzer bir yapıdan faydalanacak. Dağıtık sınır ağ iletişimi, yepyeni düşük gecikmeli uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacak.

5G teknolojisi, depolama ve ağ iletişiminin birleşimini içeren çoklu erişim destekli sınır bilgi işlemi (MEC) destekliyor. Bulut sağlayıcıları, yazılım geliştiriciler ve kurumlar, hazırladıkları uygulamaları doğrudan bir telekomünikasyon ağının içinde çalıştırmak için bu MEC'lerden yararlanacak.

Sınır Bilişim önemini artıracak

Tek bir noktada her şeyi sunmayı hedefleyen monolitik mimarileri sınır bilişim noktalarında konumlandırmak zorlu olacak. Bunun yerine gerçek zamanlı analiz gerektiren uygulama bileşenleri kullanılacak. Yarı gerçek zamanlı öğeler, bölgesel veya kentsel tesislere dağıtılacak. Bulut sağlayıcıları tarafından yönetilenler de dahil olmak üzere gerçek zamanlı olmayan öğeler ise merkezdeki veri merkezlerinde tutulacak. Ortaya çıkan mikro hizmetler ve konteyner mimarileri, 5G aracılığıyla buluta bağlanan uç sunucular için uygulama geliştirmeyi basitleştirecek.

Uzmanlar, 5G’nin sunduğu sınırlı birlikte çalışabilirlik kabiliyetleri konusunda endişeli. 5G ağın özellikleri, kullanılacak kriptografik güvenlik sistemlerinin türündeki tercihler gibi bazı ayrıntılar, telekomünikasyon operatörlerinin yorumuna kalıyor. Bu durum, servis sağlayıcılarının kendi yaklaşımlarını ürünlerine yansıtmalarına olanak tanıyor. Bu yaratıcı uygulamalara kapı açsa da uygulamaların temel açıdan birbirlerinden farklılaşmaları, 5G’nin ilk dönemlerinde onların uyumluluğu konusunda sorunlar yaşanabilmesi ihtimalini doğuruyor. Servis sağlayıcılarının sektör çapında standartlar belirlemesi hem kurumların verimliliğini hem de yapabilecekleri servis kombinasyonları konusundaki seçeneklerini artıracak.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr