6 Eki 2020
3 dk okuma süresi
Herkesin özel tasarımlar yapabilmesini sağlayan 3D baskı, geleneksel üretime olan ihtiyacı azaltırken, farklı alanlardaki inovasyonları da artırıyor. Bir 3D yazıcıya sahip olmasanız bile bu cihazları tıpkı baskı ofisleri gibi kullanabileceğiniz alanlar da çoğalıyor.
3D baskı inovasyonları
Üretime verimlilik, özelleştirilebilirlik ve erişilebilirlik katan 3D baskı, işleri yapma şeklimizin dinamiklerini değiştiriyor. Günümüzde yenilikçi 3D baskılı ürünler ve çözümler, eskiden imkansız olan çeşitli malzemelerin üretiminden tutun da tasarımcılar ve mühendisler için eskiden pratik olmayan hedeflere ulaşmalarına kadar geniş bir kapsamda çözüm sunabiliyor.
3D baskılı gıda
Sağlıklı beslenme, dinamik bir iş hayatının içerisinde pek mümkün olmayabiliyor. Diğer yandan insan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok şeyi düzenli bir şekilde karşılamak da güç olabiliyor. İnsanlığın uzun süreli hayallerinden biri olan tüm besleyici bileşenleri bir araya toplayan süper besin fikri, 3D yazıcılar sayesinde mümkün olabilir.
3D baskı ile gıda üretimi, normal 3D baskıya benzer şekilde yapılıyor. Malzemeler eklenir ve bir yüzey üzerinde katman katman bırakılır. Gıda baskısı sırasında, yenilebilir malzemeler 3D yazıcıya şırınga benzeri bir kap aracılığıyla yerleştirilir. Teknoloji, yiyecek hazırlanırken her kalori ve üretilen gıdadaki besin miktarlarını hassas bir şekilde ölçmeye ve yerleştirmeye olanak sağlar.
3D baskı ile üretilen gıdalarda malzemeler, belirli beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için farklı şekillerde birleştirilebilir, bu da bize geleneksel gıda seçiminde harcadığımız zamandan tasarruf ettirir.
Bu inovasyon obezite ile mücadele etmemize de yardımcı oluyor. Sentetik et ürünleri, kültürlenmiş hücreler kullanılarak 3D baskıya sokulabilir. Bu özellik, afet yönetimi zamanlarında, insanlara gereken proteini sağlama konusunda büyük bir nimet olabilir. Uzmanlar, depolamadan pişirmeye kadar 3D baskılı yiyeceklerin dokusal yönleri üzerinde kontrol sağlamak için çalışıyorlar. Ayrıca bizi tok hissettirecek ve atıştırmaktan kaçınmamıza yardımcı olacak diyet yiyecekleri de karşımıza çıkabilir.
3D baskılı ayakkabı
Uzun süredir ayakkabı endüstrisi, herkese uyan tek beden modeli üzerinde çalışıyor. Her iki ayağınızın uzunluğu aynı olsa da yapısal farklılıklar sebebiyle her ayakkabı teki farklı boyutlarda olabiliyor. Bu da tüketicileri sınırlı ayakkabı bedeni ile karşı karşıya bırakıyor. Oysa 3D baskı ile her ayağa özel bir üretim yapabilmek mümkün. Birçok spor ayakkabı üreticisi, koşu ayakkabıları ve kramponlarda 3D baskı kullanmaya başladılar.
3D baskılı organlar
3D baskı inovasyonları arasındakiki en ilginç gelişmelerden birisi de 3D baskılı insan organları olacak. 3D baskılı organ tabiri, 3D yazıcı ile üretilen ve birebir insan organının aynısı olan organlar için kullanılıyor. Bu gelişme sayesinde biyolojiyi de tıpkı bilişim teknolojisiyle uğraştığımız gibi ele alabileceğiz.
3D baskılı bir organ üretmenin başarılı olabilmesi için, doğru hücre tipini doğru noktaya yerleştirmek gerekiyor. Bundan sonrasında ise farklı hücre türlerinin kendilerini düzenlemesi ve kendi başlarına kaynaşması bekleniyor. 3D baskı, bize bir kişinin vücudu için karaciğer, böbrek ve kalp gibi karmaşık organları, vücudun reddetmemesi için kendi hücrelerinden yaratma ümidini veriyor. 3D baskılı deri, kulaklar, kemik ve kasların implantasyon testleri, hayvanlar üzerinde başarılı oldu. Ancak 3D baskılı organlar henüz insan nakline hazır değiller.
Havacılık sektöründe 3D yazıcılar
Airbus ve Autodesk, hava yolculuğunu yeniden tanımladığı söylenen bir konsept uçak üzerinde çalışıyor. Bu iki şirketin hedefi, jet uçakları daha verimli ve konforlu hale getirmek. Ancak burada karşılaşılan zorluk, insanların konforu farklı şekilde tanımlamasından kaynaklanıyor. Kimileri için konfor, daha fazla erişilebilirlik ve mahremiyet anlamına gelirken, diğerleri için teknolojiyi çalışmak, oynamak ve iş birliği yapmak için kullanma özgürlüğü olabiliyor.
Bu nedenle bu teknoloji devleri, uçuş konforunu buna paralel biçimde kişiselleştirmek için çaba harcıyor. Uçaktaki panoramik manzaraların yolcuları kapalı alandan soyutlaması beklenirken, uçağın daha çevre dostu olması için çalışılıyor. Airbus tarafından yapılan bir tahmine göre, yeni tasarım çok daha hafif olacak ve yılda 465.000 metrik tona kadar karbon emisyonu tasarrufu sağlanabilecek.
3D baskı, hayatımızdaki inovasyonları artırıyor
İnşaat sektöründe 3D baskı
3D baskı, inşaat sektörüne çeşitli yenilikler getiriyor. Hedef 3D yazıcılar ile evler ve acil durum sığınakları üretebilmek…
ICON adlı bir proje, çimentodan ve özel bir 3B yazıcı sistemi ile sadece birkaç hafta içinde 3D baskılı bir ev üretebildi. Bir başka örnek ise Nantes Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından ortaya konuldu. Akademisyenler, robotik bir kol kullanarak 30 dakika içinde tamamen yalıtımlı bir poliüretan köpük muhafaza yapısına sahip bir 3D baskı sistemi geliştirdiler. Bu tür yeniliklerin maliyetleri düşürme, kalite ve güvenlik standartlarını yükseltme ve ayrıca evlerin ve diğer binaların yapımını hızlandırma potansiyeli bulunuyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital Dönüşüm