350 milyar faturanın kaderi e-fatura ile yeniden yazılıyor

350 milyar faturanın kaderi e-fatura ile yeniden yazılıyor

8 Kas 2013

1 dk okuma süresi

E-fatura, her hesap kesim döneminde müşterilere basılıp zarfa koyulup gönderilen bildirimlerin e-posta adresine gönderilmesi anlamına geliyor. Burada büyük bir fırsat var, çünkü pazarın büyüklüğü akıl alacak gibi değil. Dünya genelinde yılda üretilen fatura sayısının tahminen 350 milyar civarında olduğunu söylersem, aklınızda bir resim belirmeye başlayacaktır.

Aslında burada gayet simbiyotik bir ilişki söz konusu. Şirket faturayı resmi olarak onaylı faturayı e-posta adresine yollayarak kağıt, baskı ve dağıtım maliyetlerinden anında tasarruf sağlıyor. Milyonlarca aboneyi bu sistemi kullanmaya ikna ettiğinizde elde edilecek tasarruf olağanüstü.

Diğer yandan sistemin müşteri açısından da faydası var. Fatura üretildiği anda e-posta hesabına düştüğü için gecikti, kayboldu, fatura zarfı görmesini istemediğim kişilerin eline geçti gibi endişelerden kurtulmuş oluyor. Bir de buna dolaşımdan çıkan kağıdın çevreye olumlu etkilerini de ekleyin. E fatura demek daha az kağıt üretimi, daha az atık kağıt, kağıt üretimi için harcanan su ve enerjiden tasarruf ve daha fazla ağaç demek…

Tüketicilerin E-Fatura Algısı Nasıl?

Bu nedenle şirketler çeşitli kampanyalarla, aramalarla, yönlendirmelerle müşterileri kağıt yerine e-fatura sistemine dahil etmek için çaba gösteriyorlar. Çabalar henüz yeni sayılır, ama şimdiden dünya genelinde faturaların yüzde 5’ten fazlasının e-fatura sistemine geçtiği öngörülüyor. Avrupa’da bu oran tüketicilerde yüzde 13, kurumlarda yüzde 20 dolaylarında seyrediyor. E-fatura sistemine dönüşün 2020’ye kadar neredeyse tamamlanacağı düşünülüyor.

Kuzey Avrupa Ülkeleri E-Fatura Geçişinde Lider

Avrupa’da özellikle kuzey ülkeleri geçişte neredeyse yüzde 40’ın üzerine çıkmış durumda. Diğer bölgeler yüzde 15-40 arasında değişiyor. Penetrasyon ortalamasına baktığınızda 2008 yılında Avrupa’da yüzde 8 olan e-fatura kullanımının 2013 beklentisi ortalama yüzde 18. Yine 2013 yılında bu alana harcanacak paranın tahmini tutarı 1,7 milyar Euro.

Diğer yandan, bu sistemin kurgulanması arka planda çok ciddi kanuni sorumluluklar ve regülasyonlara uyum gerektiriyor. Yani e-fatura sistemine geçmek istediğinizde bu işi hemen bir altyapı kurarak gerçekleştirmek söz konusu değil. Bu da belli bir hacmin altında çıktı üreten ve ilgili yatırımlara kaynak ayıramayan şirkete hizmet vermek üzere kurgulanmış aracılara fırsat doğuruyordu. Fakat Avrupa’daki yeni düzenlemeler, faturaların aracı kurum olmaksızın doğrudan PDF olarak dağıtılmasını kolaylaştıracak bir yöne doğru ilerliyor.

Bu alanda neler olacağını yakında göreceğiz…

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr