2024 yılında izlenmesi gereken 10 ödeme trendi

Ödeme teknolojilerindeki gelişmeler alışverişlerin son derece kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyor.

2024 yılında izlenmesi gereken 10 ödeme trendi

8 Şub 2024

3 dk okuma süresi

Ödeme teknolojilerindeki gelişmeler alışverişlerin son derece kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı oluyor. Daha rahat, esnek ve güvenilir alışverişe olan talep arttıkça ödeme teknolojileri sektörü de her geçen gün büyüyor. Bu yazımızda 2024’te ödeme deneyimini geliştirecek en önemli 10 trende yakından bakıyoruz. 

1-Mobil ödemeler

Tıpkı 2023’te olduğu gibi bu sene de mobil ödemelerin popülaritesinin artması bekleniyor. Son yıllarda ortaya çıkan en yeni ödeme yöntemlerinden biri olan mobil ödemeler, kısa sürede en sık kullanılan çözümler arasında yer almayı başardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde mobil ödeme pazarının değeri 2022'de 53,5 milyar dolar olarak gerçekleşirken bu değerin 2030'a kadar 600 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. 

Temassız olarak gerçekleştirilebilmelerinin dışında mobil ödemelerin birincil faydası olarak hız öne çıkıyor. Kart takmaya ve bilgileri girmeye gerek kalmadığı için hem müşteriler hem de satıcılar sürecin basitliğinden ve hızından yararlanıyor.  

2-Mobil cüzdan

2023'te yaklaşık 802 milyar dolar işlem seviyesinden 2024'te 930 milyar dolara ulaşması beklenen mobil cüzdanlar giderek daha popüler hale geliyor. Bazen dijital cüzdan veya e-cüzdan olarak da adlandırılan mobil cüzdanlar uygulama üzerinden para gönderme ve alma gibi avantajlar da sunuyor.  Forbes’un geçen yıl yaptığı bir araştırmaya göre Amerikalıların %53'ü dijital cüzdanları, kredi ve banka kartları da dahil olmak üzere diğer geleneksel ödeme yöntemlerinden daha sık kullanıyor. 

3-P2P ödeme uygulamaları

Doğrudan başka bir kişiye para göndermek için kullanılan P2P yani eşler arası ödeme uygulamalarında para transferi gerçekleştirmek için ilgili kişinin telefon numarasını ya da e-posta adresini bilmek yeterli oluyor. PayPal ve Venmo gibi popüler uygulamalar, kullanıcıların bir mobil cihaz kullanarak banka hesaplarından başka bir kişinin hesabına sorunsuz bir şekilde para aktarmalarına olanak tanıyor. 

Bu işlemlerin rahatlığı ve kolaylığı P2P uygulamalarını son derece popüler hale getiriyor. Çoğunlukla işlem ücreti alınmayan P2P uygulamalarında ödemeler başka bir P2P uygulamasından ya da bağlantılı bir banka hesabından yapılabiliyor. 

4-Şimdi al sonra öde

Şimdi al sonra öde yöntemi bir tür kredi olarak tanımlanıyor. Bu yöntemde satın alma bedeli eşit taksitlere bölünerek ürün hemen teslim edilirken kalan bakiye zaman içerisinde ödeniyor. Minimum finansman gideri ve kredi kontrolünün olmaması bu modelin avantajları arasında yer alıyor. 

5-Kripto para ödemeleri

Blok zinciri teknolojisini kullanan kripto paralar henüz tam anlamıyla bir ödeme yöntemi olarak hayatımıza girememiş olsa da kolay, hızlı ve neredeyse sıfır masrafla para transferine olanak tanımaları nedeniyle özellikle dijital ürün alışverişlerinde tercih ediliyor. Sektörel regülasyonların iyileştirilmesi durumunda kripto paralar 2024 ve sonrası için önemli bir ödeme trendi olma potansiyeli taşıyor.  

6-Biyometrik ödemeler

Bir başka dijital işlem türü olan biyometrik teknolojiler, geçmişte sadece güvenlik çözümü olarak kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler ışığında artık biyometrik bilgiler ödeme yöntemi olarak da kullanılıyor. Visa ve Mastercard'da yaygın olarak kullanılan biyometrik ödemeler, kişiyi tanımlamak için fiziksel özellikleri ve bunların kimlikle eşleşmesini kullanıyor. İris, retina ve yüz tanıma, DNA eşleştirme ve damar desenleri gibi çeşitli biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri bulunuyor. 

Biyometrik tanımlama sıklıkla iki adımlı kimlik doğrulama sürecinin bir parçası olarak kullanılsa da ödeme yöntemi olarak zahmetsiz olması dolayısıyla büyük ilgi görüyor. 

7-Gerçek zamanlı ödemeler

Bankaların, işletmelerin ve tüketicilerin 2024'te gerçek zamanlı ödemelerden daha fazla yararlanması bekleniyor. Gerçek zamanlı ödeme, tipik 1-3 gün gibi bekleme sürelerine takılmadan fonların bir hesaptan diğerine anında aktarılmasını sağlıyor. Ödeme yetkilendirmesi gerçek zamanlı olarak gerçekleştiği için ödemeyi yapan kişi hesabındaki kesintiyi hemen görebiliyor. Gerçek zamanlı ödemelere imkân tanıyan uygulamalar arasında PayPal, Venmo ve Interac e-Transfer bulunuyor. 

8-Açık bankacılık

Açık bankacılık sisteminde tüketicinin rızasıyla alınan finansal verilerin üçüncü taraf hizmetlerle paylaşılması için API'lar kullanılıyor. Finansal hizmetler sektörünün gelişiminde kritik bir rol oynayan açık bankacılıkta üçüncü taraf sağlayıcılar, fintech ve SaaS şirketlerinden dijital platformlara kadar çeşitlilik gösteriyor. Açık bankacılıkta kişi ve kurumların fonlarını daha iyi yönetmelerine olanak tanıyan finansal ürün ve hizmetlere erişim imkânı artıyor. 

9-Merkez bankası dijital para birimleri

Nispeten daha yeni ödeme trendlerinden biri olan merkez bankası dijital para birimleri (CBDC), hükümetler arasında uygulanıyor. Bir ülkenin para biriminin dijital versiyonu olan CBDC, kripto para birimlerinin aksine ülkenin merkez bankası tarafından belirlenen değerle düzenleniyor.

Ödemelerin geleceği dijital dünyada yatıyor ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler buna ayak uydurmanın yollarını geliştirmeye çalışıyor. CBDC'ler daha az insanın fiziksel para birimi kullanması nedeniyle nakitsiz bir dünyaya yapılan son atılımı temsil ediyor. 

10-Sosyal ticaret ödemeleri

Sosyal medya platformları artık insanların alışveriş yapma şeklini de değiştiriyor. Araştırmalara göre sosyal ticaretten elde edilen gelirin 2030 yılına kadar tüm dünyada 6 trilyon doları aşması bekleniyor.  Giderek daha fazla tüketici Facebook, Instagram ve TikTok'u popüler ürünler hakkında bilgi edinmek ve bu platformlar üzerinden alışveriş yapmak için kullanıyor. İşletmeler bu sosyal medya platformlarında tüketicilerin doğrudan ürün satın alma yapabileceği hesaplar ve mağazalar oluşturabiliyor.

İlgili Postlar

Sanal POS ile çok kanallı ödeme deneyimi: Müşteri tercihlerine uygun çözümler

Sanal POS ile çok kanallı ödeme deneyimi: Müşteri tercihlerine uygun çözümler

16 Tem 2024

Fintek
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr