2023'te takip edilmesi gereken sınır bilişim trendleri

2023te-takip-edilmesi-gereken-sinir-bilisim-trendleri

6 Şub 2023

3 dk okuma süresi

Yüksek verimlilik, esneklik, ölçeklenebilirlik ve kolay erişilebilirlik sağlayan sınır bilişim, çoklu platformlu uygulamalar, çoklu ortamda çalışma, veri tabanı entegrasyonu ve web hizmetleri gibi çeşitli teknolojileri kullanarak çözüm üretir. 2023’te daha da yaygınlaşacağı öngörülen sınır bilişim, yakın gelecekte ortaya çıkacak pek çok yeni trend ile şekillenecek.

Uç teknolojiye yapılan yatırımlar sürecek

Uzmanlar, sınır bilişime yapılan harcamaların artacağına dair fikir birliğindeler. ReportLinker’ın 2022 sonbahar raporuna göre sınır bilişim pazarı, 2022 ile 2028 yılları arasında %21,6’lık yıllık büyüme oranına ulaşacak. Gelişmiş ülkelerde 5G ve fiber optik kablolar gibi güçlü internet altyapılarının oluşturulmasıyla birlikte, sınır bilişim için de yeni kullanım örnekleri ortaya çıkmaya başlayacak.

Sabit kablosuz erişim ve devasa IoT ağları gibi gelişmeler, bireyleri ve işletmeleri mevcut fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmaya ve gelir yaratma potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaya yönlendiriyor. Sınır bilişim, çeşitli sektörlerde IoT dağıtımında önemli bir rol oynuyor ve bu da sınır bilişim pazarının büyümesini sağlıyor.

Uç nokta cihazlarının ürettikleri veriler hızla artacak

Yapılan analizlere göre 2023’te 15,1 milyar olan IoT cihazı sayısının 2030’da 29,4 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Neredeyse her sektörde uç nokta cihazlarının ürettikleri verilerden faydalanalıyor. Hem uç nokta cihazlarının hem de sınır bilişimin en yoğun kullanıldığı alanlardan biri olan otomotiv endüstrisinde otonom araçlar, sensörlerden gelen verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor. Perakende gibi tüketiciye dönük sektörlerde ise uç nokta verileri gerçek zamanlı olarak toplanıp analiz edilerek daha kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri yaratılabiliyor. Sağlık hizmetlerinde, hasta bakımında kullanılan sayısız IoT cihazından gelen verileri işlemek için sınır bilişimin yeteneklerine güveniliyor. 2023, sınır bilişim alanında her zamankinden daha çok verinin üretileceği bir yıl olacak.

Siber saldırganlar için sınır bilişim cazibe merkezi olacak

Her geçen gün sayıları hızla artan IoT ve sınır bilişim cihazları, siber saldırganların ana hedefi olmaya başladı. Yapılan araştırmalara göre fidye yazılımı saldırıları, BT liderlerinin en çok endişe duyduğu tehdit türü olarak öne çıkıyor. Ayrıca uç nokta cihazlarına, ağ ucundaki sunuculara ve sınır bilişim cihazlarına yönelik saldırılar da yöneticileri en çok endişelendiren saldırı türleri olarak dikkat çekiyor. 2023’te siber saldırganlar için önemli bir saldırı noktası haline gelecek olan IoT ve sınır bilişim cihazları, kurumların bu noktalarda güvenlik çözümlerini genişletmesine yol açacak.

5G sahaya inecek

Sınır bilişim, bilgi işlem kaynaklarını veri üreten uç noktalara yaklaştırarak gecikmeyi azaltsa da 5G teknolojisi süreçlere dahil olduğunda neredeyse gerçek zamanlı bilgi işleme imkanı vererek, gecikme sürelerini çok daha aşağıya çekecek. 5G teknolojisi, veri transferi noktasında çok daha hızlı ve geniş bir kanal oluşturduğu için, otonom araçlar, tele cerrahi ve gelişmiş sağlık hizmetleri gibi pek çok noktada gereken ultra düşük gecikme sürelerini sağlayabilir. 2023, 5G ağların tüm dünyada yaygınlaşmaya başlayacağı bir yıl olacak.

Telekomünikasyon şirketlerinin rolü artacak

Telekomünikasyon sektörünün önde gelen kurumları, geniş altyapıları sayesinde neredeyse tüm potansiyel müşterilerine fiziksel olarak yaklaşmış konumdalar. Servis sağlayıcılar bu yakınlığı kullanarak, güvenli ağ erişim hizmeti gibi iş ağlarının güvenliğini sağlamayı amaçlayan teknolojileri sunabilirler. Ayrıca 5G’nin yaygınlaşmasıyla beraber servis sağlayıcıların, kurumsal müşterilere sınır bilgi işlem kaynakları sağlama maliyetinin önemli ölçüde düşeceği öngörülüyor. Yeni nesil ağ ve hizmet çözümleri sayesinde 2023’te telekomünikasyon şirketleri, kurumlar için her zamankinden daha kritik değer taşıyacak.

6G ufukta görünecek

5G teknolojisi, düşük gecikme süreleri ve yüksek bant genişliği sunması sebebiyle büyük ilgiyle bekleniyor olsa da 6G’nin pazara girişi de sanılandan çok daha kısa sürede gerçekleşebilir. Altıncı nesil kablosuz ağ, 5G’den daha yüksek bant genişliği, hız ve önemli ölçüde düşük gecikme sunuyor. 5G’nin sınır bilişimi geliştirmesi ve sınır bilişim içeren yeni kullanım durumlarını desteklemesi gibi 6G de teknolojik olarak yeni olanaklar sunacak.

Sağlayıcılar çözümü uzayda bulacak

Uzmanlara göre 5G’nin yayılmaya başlaması ve 6G ağlarının ortaya çıkışı, sınır bilgi işlem yeteneklerini artırsa da, söz konusu teknolojiler sınır bilişimin yeteneklerini daha da ileriye taşıyabilir. Gelişmekte olan uzay sektörü sayesinde hem uzay fırlatmalarının hem de uydu donanımlarının maliyetleri düşmeye devam ediyor. Bu sayede uydu internet bağlantısını daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenilir hale getirmek de mümkün olacak.

Birçok ülkedeki geniş coğrafi alanlarda, hâlâ mobil veri kapsama alanı bulunmuyor. Güçlü kapsama alanına sahip gelişmiş ülkeler bile, arazi ve hücre direğine olan mesafe nedeniyle kırsal alanlarda zayıf ağ performansı sunabiliyor. Uydu internet, kablosuz iletişim ağlarının kapsamını okyanuslar da dahil olmak üzere daha uzak alanlara genişletmek için kritik değer taşıyor.

İlgili Postlar

Uretken-yapay-zeka-dijital-donusumu-nasil-etkiliyor

Üretken yapay zekâ günümüzde dijital dönüşümü nasıl etkiliyor?

30 Eki 2024

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr