23 Ara 2022
3 dk okuma süresi
Hizmet olarak yazılım (Software as a Service - SaaS), ilk kez ortaya çıktığı 90'lı yıllarda, kısıtlı bütçeyle yazılım hizmeti almanın akılcı yollarından biriydi. İşletmeler, pahalı iş uygulamalarını almak ve gerektiğinde bakım masrafı yapmak yerine bir bulut uygulamasını kiralayabiliyordu.
90'lardan bu yana SaaS işletmeleri, gelişen bulut teknolojisiyle ölçeklenerek, stratejik iş tasarımcıları endüstrisine dönüştü. Bugün şirketlerin yüzde sekseni en az bir SaaS uygulaması kullanıyor ve hizmet olarak platform (PaaS) ve hizmet olarak altyapı (IaaS) gibi yeni çözümleri değerlendiriyor.
Son 7 yılda %500 büyüyen SaaS endüstrisinin bu büyüme oranını sürdürebilmesi için inovasyon ruhunu canlı tutması gerekiyor. Bir zamanlar yazılım satın almayla uğraşan işletmelere yeni ve daha kârlı bir çözüm sunan SaaS platformlarının, artık müşteri çekmek için yeni yollar keşfetmeye ve mevcut çözümlerini geliştirmeye ihtiyacı var. Bu sebeple 2023'te SaaS çözümlerini bir sonraki seviyeye taşıyacak pek çok yeni trend ortaya çıkacak.
SaaS'ta gelecekteki en büyük trendlerden biri, yeni ürünlerin önce akıllı telefon erişilebilirliği için geliştirildiği ve ardından PC'ye uyarlandığı (bugüne kadar çoğunlukla yapılanın tam tersi) mobil öncelikli geliştirme olacak. 2025 yılına kadar tüm dünyada internet kullanıcılarının yaklaşık dörtte üçünün (3,7 milyar kişi) web'e yalnızca akıllı telefonlarından erişeceği öngörülüyor. Dolayısıyla pek çok SaaS işletmesi 2023 yılında rotasını mobil öncelikli geliştirme yönüne çevirecek.
Son iki senede şirketlerin merkezi ekiplerden mobil çalışanlara geçmek zorunda kalması, SaaS işletmeleri için önemli bir fırsat yarattı. Bu süreçte kurumlar, yazılım ihtiyaçlarını SaaS çözümleriyle giderme yöntemini tercih etti. Ancak piyasada çok fazla SaaS çözümü ortaya çıktı ve bu durum pastadan pay almayı zorlaştırdı.
Gelecekte, herkese uyan tek boyutlu yazılım çözümleri çoğunlukla endüstrinin en büyük oyuncularına ait olacak. SaaS'ın diğer herkes için kazançlı geleceği, spesifik ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış son derece özel yazılımlar oluşturmakta yatıyor. Geliştiricilerin giderek aşırı doygun hale gelen pazarda rekabet edebilmek için, mikro niş gruplara hitap edeceği SaaS trendlerini görmeye başlayacağız. Sonuç olarak 2023 yılında, belirli sektörlerdeki dar kullanıcı alt kümelerinin gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan daha fazla mikro uygulama ortaya çıkacak.
Aşırı doymuş SaaS pazarında görünürlük, gelecekteki kârlılığın anahtarı konumunda. SaaS son derece geniş bir pazar olsa da bu, arama motorlarında anahtar kelime sıralamaları noktasında daha düşük rekabete sahip mikro niş ürünler geliştiren şirketler için olağanüstü pazarlama fırsatları sunuyor. SaaS'ın geleceğindeki oyuncular olarak konumlarını sağlamlaştırmak isteyen şirketler, içerik pazarlamasına yatırım yapacak. Tıklama başına maliyet (CPM) reklamcılığıyla karşılaştırıldığında içerik pazarlaması, küçük SaaS şirketleri için son derece yüksek yatırım getirisi sağlayabilir. Ayrıca bu durum, kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayan son derece özel yazılım çözümleri sağlama noktasında da firmalara avantaj kazandıracak. Bu nedenle içerik pazarlaması, 2023'ün en önemli SaaS sektör trendlerinden biri olacak.
SaaS'ta eğilimler, geçmiş yıllara göre daha yüksek hacimli, daha düşük fiyatlı çözümler yönünde ilerliyor. Günümüzün SaaS ürünlerinin çoğu, potansiyel alıcıların şirketle herhangi bir iletişim kurmadan çevrimiçi satın aldıkları bir self-servis iş modeline dayanıyor. Bu, abonelik satmanın son derece uygun maliyetli bir yolu olsa da, SaaS ürünlerini bir metaya indirgiyor. Bu durum marka sadakatini düşürüyor ve müşterilerin daha ucuz bir seçenek için gemiyi terketme ihtimalini artırıyor.
Saas işletmelerinin daha çok müşteri çekmeye ve mevcut müşterilerini elinde tutmaya ihtiyacı var. Bu noktada kullanıma ve değere dayalı fiyatlandırma modeli, rekor seviyelere ulaşan enflasyon ve belirsiz ekonomik istikrardan dolayı 2023 SaaS trendlerinden biri olarak öne çıkacak. Zira azalan kârlar sebebiyle SaaS müşterileri, kullanabilecekleri veya kullanamayacakları, beklenen yatırım getirisini sağlayıp sağlayamayacağı belli olmayan bir ürün için sözleşme yapma konusunda tereddüt ediyor.
Kullanıcıların SaaS ürünlerine daha fazla yönelmesi, algoritmaları ve yapay zekayı geliştirmek için daha büyük veri kümeleri sunuyor. Pandemi, müşteri hizmetleri sürecinde büyük aksamalara neden oldu ve şirketler rekabet gücünü ve pazar paylarını korumak için yeni müşteri isteklerine uyum sağlamak zorunda kaldı. İşletmeler, en iyi hizmeti sunmak için tahmine dayalı davranış analizi kullanarak CRM'i otomatikleştirmeyi, daha fazla kişiselleştirmeyi, müşteri segmentasyonunu keskinleştirmeyi ve ayrılmaya yakın müşterileri net şekilde belirlemeyi hedefliyor.
Gelişmiş yapay zeka yetenekleri, şirketlerin görevlerini otomatikleştirmesine, yanıt sürelerini iyileştirmesine, daha iyi self servis destek araçları sağlamasına, müşteri destek maliyetlerini düşürmesine ve daha iyi hizmet sunmasına olanak tanıyor. Saas işletmeleri, 2023 yılında yapay zekadan daha fazla yararlanacak ve müşterileriyle daha güçlü bağ kurmaya çalışacak.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm