19 Haz 2023
2 dk okuma süresi
Mobil uygulama dünyasında her yıl yeni trendler öne çıkıyor. Sürekli gelişen ve kendini yenileyen mobil dünya, teknolojik çözümlerin en hızlı adapte edildiği alanlardan biri olarak dikkat çekiyor. Son 10 yıldır hızla büyüyen mobil uygulama sektörü, geçtiğimiz yıl 469 milyar dolarlık küresel uygulama satış başarısı gösterdi. Bu sayının 2023’te 526 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Son derece hızlı büyüyen mobil uygulama sektörünün sürekli yenilenerek ortaya yeni trendler çıkarması hiç de sürpriz değil.
2023 yılında mobil uygulama geliştirme trendleri kullanıcı deneyimini daha interaktif, kişiselleştirilmiş ve güvenli hale getirme potansiyeline sahip. Günümüzde teknoloji hemen her alanda deneyimi kolaylaştırıyor. Mobil uygulama pazarında da bu eğilim mevcut. Ayrıca interaktif içeriklerin ve daha yüksek güvenlik ihtiyacının hiçbir zaman sonu gelmiyor. 2023’te tüm dünyada 5G’nin yaygınlaşmasıyla daha yüksek veri transferleri mümkün hale gelecek. Bu da mobil uygulama pazarının sınırlarını zorlayacak. Ancak ilk etapta uygulamaların 5G mobil ağlara entegre edilme süreci yaşanacak.
Mobil uygulama alanında artan altyapı,yatırım maliyetleri ve ölçeklenebilirlik gibi ihtiyaçlar, bulut tabanlı mobil uygulamaların yaygınlaşmasını sağlıyor. Bulut teknolojisi sayesinde işletmeler, minimum altyapı yatırımı ile uygulamalarını servis edebiliyor ve gerektiğinde daha geniş ölçeğe taşıyabiliyor. Ayrıca bulut üzerinde oluşturulan uygulamalar, şirketlerin verilerine her yerden erişmesini sağlayarak operasyonların yönetimini kolaylaştırıyor. Geleneksel şirket içi sistemlere kıyasla buluttaki uygulamalar daha iyi güvenlik ve performans avantajı da sağlıyor.
Mobil uygulama geliştirmede sohbet robotlarının kullanımı da hızla artıyor. Kurumlar chatbot'lar kullanarak müşterilere, bireyselleştirilmiş müşteri desteği sağlamayı hedefliyor. Chatbot’lar önemli bir iş yükünü işletmelerin omuzlarından almalarıyla 2023’te de vazgeçilmez bir hale gelecek. Sorulara otomatik yanıtlar verecek, sipariş alma ve ödemeleri işleme koyma gibi belirli işleri otomatikleştirecek. Bu sayede kurumlar, yapay zeka destekli sohbet robotlarının yardımıyla müşteri hizmetlerine daha az yatırım yapacaklar.
Yapay zeka teknolojileri mobil uygulama geliştirmede de kullanılmaya başlandı. Kod yazımına destek verebilen yapay zeka çözümleri, bu sayede uygulama geliştirmede de rol oynuyor. Özellikle düşük kodlu platformların yükselişi, 2023 yılında daha fazla uygulamada kendini gösterecek. Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirmek için de kullanılabilecek olan yapay zeka, daha işlevsel, verimli ve rekabetçi uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak.
Hızlı teknik geliştirme, mobil uygulama geliştirmede Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçekliğin popülerliğini artırdı. Kullanıcılar birkaç ipucu kullanarak simüle edilmiş bir dünyada kolayca dijital içeriklerle etkileşime girebiliyor. 2023’te daha çok mobil uygulama geliştiricisinin, ilginç kullanıcı deneyimleri üretmek için bu teknolojileri benimsemesi bekleniyor. Geliştiriciler, AR ve VR teknolojisi sayesinde çeşitli cihazlarda kullanılabilecek etkileşimli uygulamalar tasarlayabilir. Bu cihazlar arasında cep telefonları, tabletler ve hatta giyilebilir teknolojiler bulunuyor.
Son yıllarda yaygınlaşan QR kodlar, restoran ya da kafelerde garsonu beklemeden menüyü okumak ve çeşitli kampanyalardan yararlanmak için kullanılıyor. Artık QR teknolojisi ödeme yöntemi olarak da benimsenmeye başladı. 2023’te QR kod ile ödemenin yayılmaya başlaması öngörülüyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalara göre QR kod ile ödeme yapan kullanıcı sayısının, 2025 yılında 2,2 milyara ulaşması bekleniyor. Ek olarak bu sayının dünya çapındaki cep telefonu kullanıcılarının %29’u olacağı işaret ediliyor.
2023’te trend olması beklenen bir diğer mobil uygulama trendi ise süper uygulamalar olacak. Yemek siparişi vermekten market alışverişine, taksi çağırmaktan ikinci el eşya satmaya kadar pek çok işlevin tek bir uygulamada toplandığı çözümler “süper uygulama” olarak tanımlanıyor. Son yıllarda ortaya çıkan bu dalganın etkilerinin 2023’te hızla artması ve süper uygulamaların daha da çoğalması öngörülüyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm