20 Ara 2022
4 dk okuma süresi
Bilişim teknolojilerinde her yıl, kutup yıldızı olacak yeni trendler ortaya çıkıyor. Endüstriye adeta yön veren bu trendler, bilişim teknolojilerinin geleceğine ışık tutuyor. 2022 yılında bulut bilişim, yapay zeka ve makine öğrenmesi, hayatımızın bir parçası olma yolunda büyük adımlar attı. Ayrıca blockchain, siber güvenlik ve sınır bilişim gibi kavramlar da yılın en çok konuşulan bilişim teknolojileri arasında yer aldı.
İnsanların veya kurumların veriyi işlemek, depolamak, iletmek, görüntülemek ve paylaşmak için kullandıkları araçları ifade eden bilişim teknolojileri, bilgisayarlar, yazılımlar, donanımlar, veri tabanları ve ağlar gibi pek çok alanı kapsar. Tüm bu alanların bir araya gelmesiyle meydana gelen karmaşık bir sistem olan bilişim teknolojileri, her türlü bilgiye erişme ve işleme imkanı sağlayan bir platform oluşturmak amacıyla tasarlanmıştır. Bilişim teknolojileri, insanların ve işletmelerin çalışma yöntemlerini ve günlük yaşamı temelinden etkilemektedir.
Bilişim teknolojileri; donanım, yazılım, hizmet ve ekipman olmak üzere 4 ana kategoriye sahiptir.
Donanımlar: Bilgisayar teknolojilerinin fiziksel parçaları olan donanımlar, veri depolama, veri yönetimi ve veri analizi gibi ihtiyaçları karşılar.
Yazılımlar: Bilişim teknolojilerini daha verimli ve sürdürülebilir bir hale getirmek için tasarlanan yazılımlar, depolanan verilerin işlenmesi için gerekli kodlamalardır.
Hizmetler: Bilişim teknolojileriyle ilgili faaliyetlerin yürütülebileceği platformları ifade eden hizmetler sayesinde, kullanıcı deneyimleri analiz edilerek raporlanabilir hale gelir.
Ekipmanlar: Akıllı telefonlar, ses kayıt cihazları ve kameralar gibi bilişime dair gerçekleştirilen çözümlerin teknolojik araçları olarak değerlendirilen ekipmanlar, bilgilerin dijital ortama aktarılmasında kritik rol üstlenir.
2022 yılının bilişim teknolojileri alanındaki en önemli gelişmelerinden bazıları yapay zeka ve makine öğrenmesi kategorilerinde yaşandı. Yapay zeka (AI), semantik teknikleri kullanarak insan benzeri etkileşimler oluşturabilir hale geldi. Yapay zekadaki gelişmeler, sohbet robotlarının insan konuşmasını simüle ederek son derece sofistike hale gelmesine olanak sağladı. Makine öğrenmesi; tarım, tıbbi araştırma, borsa, trafik izleme vb. dahil olmak üzere tüm sektörlerde kullanılmaya başlandı.
Hesaplama ve veri depolamayı veri kaynağına yaklaştıran dağıtılmış bir bilgi işlem çerçevesini ifade eden sınır bilişim, 2022'nin bilişim teknolojileri alanındaki en önemli gelişmelerinden biriydi. Bulut bilgi işlemin neden olduğu gecikmeleri ortadan kaldıran sınır bilişim, verileri mümkün olan en kısa sürede veri merkezlerine ulaştırmayı sağlıyor.
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, sanal ve gerçek dünyaları birleştirerek, şaşırtıcı bir 3 boyutlu görsel deneyim sunuyor. Sanal gerçeklik, gerçek yaşam ortamını simüle edilmiş bir ortamla değiştirirken artırılmış gerçeklik, genellikle bir akıllı telefondaki kamerayı kullanarak mevcut bir canlı görüntüye dijital ögeler ekledi. 2022 yılı gösterdi ki hem VR hem de AR teknolojileri son derece hızlı bir şekilde gelişiyor.
Siber güvenlik artık bilişim teknolojileri endüstrisinde büyüyen bir trend. Siber güvenliğin amacı sistemleri, ağları, programları, cihazları ve verileri korumaktır. Altyapı güvenliği, bilgi güvenliği, ağ güvenliği, bulut güvenliği, IoT (nesnelerin interneti) ve uygulama güvenliği, siber güvenliğin en önemli 6 konu başlığı haline geldi.
Bilişim teknolojilerinin gelişme hızı her geçen yıl daha da artıyor. 2022'ye bakıldığında 2023'te hayatın daha da hızlanacağını tahmin etmek zor değil. Verileştirmenin yaygınlaşması, bilgisayar sistemlerinin artan işlem kapasitesi, dünyada 6G'nin konuşulmaya başlanması, bilişim teknolojilerinde üretimin artacağının sinyallerini veriyor.
Yapay zeka ve makine öğrenmesi de 2023'ün en önemli başlıkları arasında yer alacak. Pek çok yapay zeka ve dil işleme çözümü, 2022'de yüzünü gösterdi. 2023'te yapay zeka sistemlerine yapılan küresel harcama 57 milyar doları aşacak. Böylece çok daha fazla sektörde yapay zekanın getireceği avantajları görmek mümkün hale gelecek. Ayrıca makine öğrenmesi, yakın geleceğin cazibe merkezlerinden biri haline gelecek. Araştırmalara göre makine öğrenmesi ve yapay zekanın, 2025 yılına kadar ABD'deki yeni işlerin %9'unu yaratacağı düşünülüyor.
2023, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçekliği (AR) de kapsayan genişletilmiş gerçeklik (ER) kavramının yayılmaya başlayacağı bir yıl olacak. Tüm gerçeklik teknolojilerini bir arada kullanan genişletilmiş gerçeklik, başta video oyun dünyası olmak üzere, tıp ve perakende için de yeni kapılar açacak.
İş dünyasında kendini tekrar eden görevleri otomatikleştirmeyi ve hızlandırmayı sağlayan Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), araştırmalara göre küresel iş gücünün yaklaşık %9'unu tehdit ediyor. Ancak bunu yaparken iş dünyasına yeni işler de kazandırıyor. 2023'te işletmelerde daha çok yaygınlaşacağı tahmin edilen RPA, yakın geleceğin en önemli bilişim teknolojileri trendlerinden biri olacak.
Veri kuruluşlarının uğraştığı veri miktarı arttıkça, bazı durumlarda bulut bilişimin yetersiz kaldığı fark edildi. Sınır bilişim, bulut bilgi işlemin neden olduğu gecikmeyi atlamanın ve verileri işlenmek üzere bir veri merkezine almanın en kolay yolu olarak dikkat çekiyor. Bir nevi mini veri merkezi gibi çalışabilen sınır bilişim, merkezi bir konuma sınırlı veya hiç bağlantısı olmayan uzak konumlardaki zamana duyarlı verileri işlemek için kullanılabiliyor. Bu da sınır bilişimi, 2023'ün muhtemel bilişim teknolojileri trendleri arasına sokuyor.
Siber güvenlik alanında uzmanlara olan ihtiyaç, diğer bilişim teknolojileri alanlarındakilere kıyasla 3 kata kadar hızlı artıyor. Maalesef bilgisayar korsanları var olduğu sürece, bilgi güvenliği ve siber güvenlik çözümlerine ihtiyaç da var olmaya devam edecek. 2023 yılında şirketler için siber güvenlik harcamaları, bütçelerinde önemli bir yer tutacak. Yapay zeka, siber güvenlik çözümleri için de kritik bir rol üstlenecek.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital DönüşümYapay zeka şeffaflığı nedir?
28 Eki 2024
Dijital DönüşümStratejik inovasyon nedir?
25 Eki 2024
Dijital Dönüşüm