Akıllı Şehirler İnnova Skywave Çözümleri ile hayat buluyor
11 Nis 2017
Kentleşme, daha güvenli, daha verimli, daha yeşil ve daha yaşanabilir şehirlere olan ihtiyacı artırıyor. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanında örnekleriyle karşılaşmaya başladığımız akıllı şehirlerin en modern örnekleri Türkiye’de İnnova’nın Nesnelerin İnterneti platformu SkywaveIoT ve Akıllı Şehir Yönetim platformu ile hayat buluyor.
Türkiye’nin entegre akıllı şehir projelerine güç veren İnnova IoT ve Akıllı Şehir çözümleri bu kez 7 bin yıllık köklü geçmişe sahip Kars’a değer katıyor. İnnova’nın EuroCloud 2016 ödüllü, sınıfında dünyanın en iyileri arasında gösterilen SkywaveIoT platformu üzerine inşa edilen Kars Akıllı Şehir Projesi, vatandaşların akıllı bir şehir ortamında çok daha kaliteli hizmet almasını sağlayacak.
Türkiye’nin ilk entegre akıllı şehir projeleri arasında yerini alan Kars Akıllı Şehir Projesi’nin lansmanı 30 Mart 2017 tarihinde projenin paydaşları olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kars Valiliği, Türk Telekom ve İnnova’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
%100 İnnova Güvencesi ile Akıllı Şehir Yönetim Platformu
İnnova tarafından geliştirilen Akıllı Şehir Yönetim Platformu, SkywaveIoT platformu ile bir araya gelerek Kars entegre akıllı şehrinin temelini oluşturuyor. İnnova’nın Akıllı Şehir Yönetim Platformu birden çok dikey çözümden gelen verileri alıp bir merkezde toplayabiliyor ve ortak bir arayüz üzerinden bu verilerin gösterimini sağlayabiliyor. Kars’da uygulamada olan akıllı şehir uygulamalarına ait veriler ister belli bir lokasyon özelinde, ister şehir genelinde görüntülenebiliyor. Akıllı Şehir Yönetim Platformu esnek mimarisi ile gelecekte geliştirilecek yeni dikey çözümlerin de uygulamaya alınabilmesini sağlayacak. Kars Akıllı Şehir Projesi, bir entegre akıllı şehrin nasıl olması gerektiği konusunda diğer şehirlere örnek bir yapıyla hayat buluyor.
Özel Operasyon Merkezi
İnnova tarafından kurulan Akıllı Şehir Operasyon Merkezi ile yönetilecek olan proje, aydınlatma sistemlerinden ulaşım yönetimine kadar pek çok teknolojik yeniliği kapsıyor. Kurulan merkez, şehir genelinden elde edilen verilerin SkywaveIoT ve Akıllı Şehir Yönetim platformları üzerinde takibini üstleniyor.
Proje kapsamında devreye alınan Akıllı Kavşak uygulaması ile trafik ışıkları dinamik olarak kontrol edilerek trafik yoğunluğu yönetilebilirken, sürücülerin ışıklarda daha az beklemesiyle yakıt tasarrufu ve karbondioksit salınımlarında düşüş yaşanıyor. Devreye alınan Akıllı Kavşaklar sayesinde yıllık yaklaşık 600 bin TL değerinde 145 bin litre yakıt tasarrufu sağlanırken, CO2 salınımının ise 360 bin kilogram azalması öngörülüyor. Akıllı Kavşak uygulamasının genişletilerek bu tasarrufların hızla arttırılması beklenmektedir.
Yine proje kapsamında uygulanan Akıllı Aydınlatma sistemi ise, hazırda bulunan ya da LED dönüşümü sağlanan aydınlatmaların Operasyon Merkezi ile uzaktan kontrolünü gerçekleştiriyor. Gerek LED dönüşümü gerekse merkezden tüm aydınlatmaların kontrol edilmesi enerji tasarrufuna önemli oranda katkı sağlıyor. Akıllı Aydınlatma uygulamasının devreye alındığı lokasyonlarda %25 enerji tasarrufu, %30’a varan aydınlatma artışı yaşanıyor.
Şehir bilgilerine self-servis erişim
Proje ile devreye alınan bir başka bilgi erişim noktası ise, self servis bilgilendirme kioskları. Şehrin yüksek trafikli noktalarına yerleştirilen kiosklar, mobil uygulamayı kullanmayan vatandaşların da şehir ile ilgili bilgilere rahatça ulaşımını sağlıyor.
Kars Akıllı Şehir Projesi, aynı zamanda Türk Telekom’un Yönett Wifi çözümü ile açık alanlarda internet erişimine olanak tanıyor.
{module|gallery,25}
Projenin Kars sakinlerine bir diğer katkısı ise, yine İnnova tarafından geliştirilen Akıllı Şehir Mobil Uygulaması. Bu uygulama ile yalnızca Kars’da oturanlar değil, il dışından gelenler de şehir hakkında genel bilgilere ulaşabiliyor ve Akıllı Şehir Yönetim Platformu’na ait paylaşılan verilere kolayca erişebiliyor.
İl geneline yerleştirilen kameralar güvenlik güçlerine yardımcı olmak için kayıt yaparken, bu kayıtlar oluşturulan operasyon merkezinden takip edilebiliyor. Kameralar bu sayede yalnızca güvenlik için değil, şehrin asfaltlama ya da altyapı gibi durumlarının da gözlemlenmesini sağlayarak sorunlara hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesini sağlıyor.
Projede SkywaveIoT ve Akıllı Şehir Yönetim Platformu ile yer alan İnnova, bir entegre akıllı şehir projesinin daha başarıyla hayata geçirilmesine destek olarak büyük ölçekli IoT projeleri alanlarında edindiği alt yüklenici ve saha deneyimini daha da artırdı. İnnova, Türk Telekom önderliğinde akıllı şehir uygulamalarının Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına öncülük etmeyi ve geliştirdiği IoT tabanlı çözümler ile yurt içi ve yurt dışındaki kurum ve bireylerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor.
İlgili Postlar
İnnova Zirvedeki Yerini Korudu
22 Oca 2024
Haberler