5G teknolojisi ne zaman kullanılacak?

5G teknolojisi ne zaman kullanılacak?

9 Kas 2021

3 dk okuma süresi

5G yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisiyle çalışan ağların 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte birini kapsaması bekleniyor. Bu teknolojinin, bağlantılı akıllı cihazlar ve nesnelerle çalışan tüm endüstriler ve tüketiciler üzerinde devrimsel etkileri olacak. 5G, 4G’den farklı olarak yeni nesil bir teknolojinin iyileştirmelerinden daha fazlasını getirecek; bağlantı giderek daha akışkan ve esnek hale gelecek.

5G teknolojisi nedir, ne işe yarar?

Yeni nesil telekomünikasyon hizmeti 5G, şu an dünyada yaygın olarak kullanılan kablosuz bağlantı teknolojisi 4G’den potansiyel olarak 20 kat daha hızlı. Ancak 5G'nin avantajları daha hızlı bağlantının ötesine geçiyor. 5G aynı zamanda düşük gecikme süresi sunarak uygulamaların veri aktarımını ve iletişimin neredeyse gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmesini mümkün kılacak. 5G teknolojisi, 3G’den 4G’ye geçişte olduğu gibi sadece aynı şeyleri daha hızlı yapmamızı sağlamayacak. Düşük gecikme süresi ve yüksek bant genişliği Nesnelerin İnterneti (IoT), sınır bilişim ve metaverse’ün önemli bileşenlerinden genişletilmiş gerçeklik gibi yeni nesil teknolojilerin gerçek faydalarını ortaya çıkaracak. Yeni telekomünikasyon hizmeti ayrıca 4. Sanayi Devriminin ardındaki itici güçlerden biri olacak.

Türkiye 5G teknolojisini ne zaman kullanmaya başlayacak?

Türkiye’de 5G için altyapı planlama çalışmaları başladı. T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, 5G frekans ihalesinin 2022 yılında tamamlanacağını ve ilk 5G sinyalinin 2023 yılında kullanıcılara ulaştırılacağını açıkladı. Türkiye, 2023 vizyonu kapsamında 5G ve diğer yüksek teknoloji standartlarına geçen ilk ülkeler arasında yer almayı planlıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren tüm operatörler 5G test şebeke altyapılarını hazırlamış durumda ve birbiri ardına testler gerçekleştiriyor.

5G’nin avantajları ve dezavantajları neler?

5G kurumlara ve son kullanıcılara birçok fayda sağlayacakken, yeni nesil bağlantı teknolojisinin getirebileceği ve dikkat edilmesi gereken bazı dezavantajlar da söz konusu.

5G teknolojisinin avantajları

Daha yüksek indirme hızı. 5G, indirme hızlarını 4G’nin 200 Mbps hızına kıyasla 20 kata kadar artırma ve cihazlar arasındaki yanıt süresi olan gecikmeyi azaltma kapasitesine sahip. Bu yüksek hız ve düşük gecikme, günümüzde mümkün olan ancak zorluklar içeren süreç ve hızlı işlemleri kolaylaştıracak.

Hiperbağlanabilirlik. 5G, akıllı şehirlerin bir gerekliliği olan hiper bağlantılı ortamları mümkün kılacak. 5G'nin bağlantılı cihazların veri toplama ve iletişim performansını artırmasıyla, Nesnelerin İnterneti (IoT) için yeni bir çağ başlayacak ve akıllı şehirler gerçek potansiyellerine bir adım daha yaklaşacak.

Süreç optimizasyonu. 5G’nin tıp (örneğin uzaktan operasyonlar), trafik yönetimi ve otonom araçlar gibi alanlarda devrim yaratması, kaynakları optimize etmek ve riskleri azaltmak için birçok endüstride uygulanması bekleniyor.

5G teknolojisinin zorlukları

Eskitme. 5G ağına geçiş, kullanıcıların bu teknolojiyi destekleyen cihazlara geçmelerini gerektirecek. 5G destekli olmayan akıllı cihazlar bir süre sonra kullanılamaz hale gelecek.

Yetersiz altyapı. 5G ağının düzgün çalışması amacıyla bant genişliğini artırmak ve kapsama alanını genişletmek için altyapıya iddialı bir yatırım yapılması gerekecek. 5G, tek tip ağ kapsama alanı için 4G'den daha fazla iletim antenine ihtiyaç duyacak.

Güvenlik ve veri işleme riskleri. Bağlantılı nesnelerin daha hızlı çok veri toplaması ve daha hızlı aktarması veri yönetiminde yeni zorluklar ve fırsatlar getirecek.

5G kullanmazsak ne gibi sorunlar yaşanabilir

5G’ye geçmemek ilk etapta son kullanıcılar için herhangi bir problem yaratmayacakken, kurumların modern teknolojileri işlerine uygulamaları ve 5G’nin getirdiği avantajlardan faydalanmalarının önünde engel teşkil edebilir. 5G, günümüz iş dünyasında rekabet avantajı sağlayan ve daha önce mümkün olmayan verimlilik kazanımları sağlayan bulut bilişim, yapay zeka, nesnelerin interneti ve önümüzdeki dönemin belirleyici teknolojisi olarak gösterilen sınır bilişim için olmazsa olmaz avantajları beraberinde getirecek. 5G’ye geçmeyen kurumlar, rekabette dezavantajlı konuma düşecek ve bir noktada yeni bağlantı teknolojisini benimsemek zorunda kalacak.

6G kullanımı hangi tarihlerde planlanıyor?

Bugüne dek geliştirilen her yeni nesil telekomünikasyon hizmetinin ortalama 10 yıl boyunca kullanıldığını, ardından yeni neslin ortaya çıktığını görüyoruz. Bundan yola çıkarak, 6G ağlarının 2030 civarında test edilmeye başlayacağı ve yaygınlaşmasının ise 2035 civarında gerçekleşeceği öngörülüyor.

İlgili Postlar

high tech eart

Çoklu Algılayıcı Sistemler: Çevresel İzleme ve Yönetim

27 Oca 2025

Dijital Dönüşüm
Başarı Hikayeleri
Teknik Destek ‍
444 5INV
444 5 468 ‍
info@innova.com.tr