Büyük Veri
Büyük veri teknolojilerinin gelişimi ile işletmeler adeta bilgi hazinesinin kilidini açmış gibi oldu. Büyük veri kullanılmadan önce analitik uygulamaları çoğunlukla ilişkisel veritabanlarında depolanan yapılandırılmış verilerle sınırlıydı.
5G teknolojisinin, kurumsal BT üzerinde büyük bir etkisi olacak. 5G ağların yaygınlaşması, kurumsal depolama alanı ihtiyacında önemli bir artışa neden olacak.
Veri mimarisi, bir işletmedeki akışın yönetilmesi için iş süreçlerindeki ihtiyaçları verilere ve sistem gereksinimlerine dönüştürür. Verilerin sistemlerden nasıl akması gerektiğinin haritalanmasını ve planlanmasını kapsar.
Sürücüsüz otomobiller ve otonom araçlar, otomobil endüstrisindeki herkesin en çok önem verdiği konuların başında yer alıyor. Sürücüsüz otomobiller, kaza riskini minimuma indirerek sürüş güvenliğini artırmanın yanı sıra uzun yolculuklarda direksiyon başında harcanan zamanın daha verimli kullanılabilmesini...
Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin bir uzantısı olan Davranışların İnterneti (IOB), tüketici davranışlarını etkilemek için kullanıcı verilerini davranışsal psikoloji açısından analiz eder. IoB, kullanıcıların teknolojiye yönelik eylem, davranış ve tepkilerini anlamlandırmak için veri bilimi, yapay...
Son dönemde hayatın neredeyse her alanında etkisini hissettiren yapay zeka, sorunları geleneksel bilgi işlemin kabiliyetlerinin mümkün kıldığından çok daha hızlı şekillerde çözmemizi sağlıyor. Yapay zekanın neler başarabileceğini görmek için doğru örneklere bakmak yeterli. Mesela DeepMind tarafından...
Veri kökeni (data lineage), verinin GPS bilgisi olarak tanımlanabilir. Uzmanlara verinin yolunu ve dönüşümlerini gösterir. Verinin nasıl işlendiğini, değiştiğini ve iletildiğini kaydederek, şirketlerin işlerini nasıl yürüttüklerine dair anlamlı bilgiler elde etmelerini sağlar.
Veri bilimcileri için çok faydalı bir araç olan çapraz doğrulama, daha isabetli makine öğrenimi modelleri geliştirilmesini ve bunların test veri setlerinde daha iyi performans göstermelerini sağlıyor.
Bilgisayarlı görü, yapay zekanın makinelere insanın görme yeteneğini kazandıran disiplinidir. Bakmak ve görmek farklı eylemlerdir. Görmek, bakılanın algılanmasını ve anlaşılmasını da içerir. Amaç yalnızca nesnelerden yansıyan ışığı almak değildir. Bu gözün işidir. Beynin görsel işlemlerden sorumlu oksipital...
Veri görselleştirme, yalnızca verileri anlaşılır grafiklere dönüştürmekle ilgili değildir. Bu alanda iyi olmak temel bilgilerin edinilmesini gerektirir. Hatta belirli veri görselleştirme tekniklerinin neden diğerlerinden daha iyi olduğunu ya da çalıştığını anlamanın psikolojik gerekçeleri de vardır....
Data Fabric (veri dokusu) terimi son dönemde veri yönetimi ve analitik alanında moda sözcükler arasına katıldı. Gartner araştırma şirketi kısa süre önce data fabric terimini "2021’in en önemli 10 veri ve analitik teknoloji trendi" arasında gösterdi. Bu yazımızda, data fabric teknoloji trendinin ne olduğunu...
Derin öğrenme (Deep Learning - DL), akıllı makinelerin öğrenme ve kavrama yeteneğidir. İnsan beyninin yapısından ve çalışma prensibinden esinlenilerek tasarlanmıştır. Otonom araçları gerçeğe dönüştüren kritik bir teknolojidir. Derin öğrenme, düşünen ve hisseden makineler yaratmaya yaklaşmamızı sağlar.
Yapay zeka ve makine öğrenimi modelleri, yüksek kaliteli verilerle eğitilir. Verilerinizi etkili bir şekilde nasıl toplayacağınızı, hazırlayacağınızı ve test edeceğinizi anlamak, yapay zekanın potansiyelinden faydalanmanıza yardımcı olur.
Veri analizi birçok disiplini içerir ancak en çok istatistik bilimiyle ilişkilendirilir. Veriden işe yarar sonuçlar çıkarmak için etkili bir veri işleme stratejisine sahip olunması gerekir.
Bu yazımızda son dönemde sık karşılaştığımız konulardan biri olan ve biz fark etmesek de yaşantımızın bir parçası haline gelmiş makine öğrenmesinden bahsedeceğiz. Gözetimli (Supervised) öğrenmeyi ise tüm öğrenme sürecini denetleyen bir öğretmen olarak düşünebilirsiniz. Bu, makinelerin öğrenmesinin en...
Veri bilimi günümüzün en parlak ve gelecek vadeden alanlarının başında geliyor. Büyük veri hazinelerinin üzerinde oturan şirketler veri bilimiyle her zamankinden daha büyük hedeflere ulaşmak istiyor ve veri bilimcilerin önemi günbegün artıyor.
Big Data ya da dilimize geçtiği şekilde Büyük Veri terimi, geleneksel veri işleme prosedürlerinin ve araçlarının işleyemeyeceği kadar büyük hacimlerdeki verileri ifade eder. Büyük veri inisiyatiflerini kurumlarda uygulamak ise bir dizi beceriyi ve en iyi uygulamaların kullanılmasını gerektirir.
Veri madeni ya da veri madenciliği, dijital çağla birlikte ortaya çıkmış yeni bir icat değildir. Konsept bir asırdan fazla süredir var ancak 1930'larda daha fazla ilgi odağı haline geldi. Veri madenciliğinin ilk örneklerinden birisi, 1936'da Alan Turing'in günümüz bilgisayarlarına benzer hesaplamalar...
Makine öğrenimi trendleri ve yapay zeka, son dönemin en moda sözcükleri oldu. Gartner’a göre, incelenen tüm şirketlerin yaklaşık %37’si işlerinde bir tür makine öğrenimi kullanıyor ve modern ilerlemelerin yaklaşık %80’inin 2022’ye kadar yapay zeka ve makine öğrenimi üzerine kurulacağı tahmin ediliyor.
Gözetimsiz öğrenme (denetimsiz öğrenme- unsupervised learning), makinelerin kendi kendilerine öğrenmesini sağlar. Bu tür makine öğrenimi, yapay zeka uygulamalarına insan denetimi olmadan büyük veri kümelerinde gizli kalıpları öğrenme ve bulma yeteneği verir. Gözetimsiz öğrenme, yapay genel zekaya ulaşmak...
Veri, günümüzde ticari başarının başlıca aracıdır. Her an hepimiz veri üretiyor ve tüketiyoruz. Her tweet attığımızda, yaz tatilinde kalacağımız oteli bulmaya çalıştığımızda, bir e-posta gönderdiğimizde, bir akıllı telefon simgesine dokunduğumuzda veya bir gişeden geçtiğimizde dijital veriler üretiyoruz
Yapay zeka çözümleri Büyük Veri ile bir araya geldiğinde, işinizi geleceğe hazır hale getirme ve dolayısıyla rekabette ciddi bir avantaj sağlama potansiyeli sunuyor.
Dünyada geçen yıl 64,2 zettabayt, yani 64,2 trilyon gigabayt veri üretildiği söyleniyor. Peki bütün bu veriler nereye gidiyor, nerede saklanıyor, ne işe yarıyor?
Pekiştirmeli makine öğrenimi, yapay zekanın öğrenme sürecini oyunlaştırarak deneme yanılma yoluyla görevleri öğrenmelerini sağlayan, insan gözetimine ihtiyaç duymayan bir tekniktir.
Bu yazımızda 1600'lerin istatistiksel veri analizinden 1940'ların ilk programlanabilir bilgisayarına, internet, Hadoop, IoT, AI ve daha fazlasına kadar büyük verinin kilometre taşlarına kronolojik olarak bakıyoruz.
Doğal dil işleme, her internet kullanıcısının sık sık karşılaştığı ancak yapay zeka konusunda bilgi sahibi olmayanların arka planda çalıştığını fark etmediği bir teknolojidir. Doğal dil işleme (NLP), bilgisayarların insanları anlamasına, yorumlamasına ve anlamlar türetmesine yardımcı olur.
Dijital dönüşüme ayak uydurmanın yollarından biri nesnelerin interneti çözümlerini devreye almaktan geçiyor. Doğru çözümü uygulamanın yolu ise güçlü altyapıya sahip ve esnek bir mimari üzerine inşa edilmiş bir IoT platformunu kullanmakta yatıyor.
Test otomasyonu ile yazılım testleri çok daha kolay bir hal alıyor. Yazılım ve teknoloji, dünyanın dört bir yanındaki insanların yaşam standartlarını yükseltiyor. Bu amaçla gün aşırı her biri önceki sürümünden daha iyi yeni yazılım ürünleri kullanıma sunuluyor ve dijital dünya giderek artan bir hızla...
Makine öğrenimi, bilgisayarların programlanmadıkları şeyleri yapabilmelerini sağlayan bilimdir. Yapay zekanın bir kolu olan bu alan, sistemlerin verilerdeki tekrarlayan düzenleri fark etmelerini, kararlar verebilmelerini ve bunların sonuçlarını öngörebilmelerini mümkün kılar.
Büyük veri, grafik analizi ile birleştiğinde, kurumlar için daha anlamlı sonuçlar çıkartmak mümkün oluyor.
Veri bilimi uygulamaları, metodolojileri, araçları ve teknolojileri sayesinde kurumlar verilerden değerli bilgiler elde etmek için ihtiyaç duydukları yetenekleri kazanıyor.
Kuruluşlar için gerçek zamanlı veri analizi uygulamalarının potansiyel faydaları arasında daha hızlı karar verme, iş çevikliğini artırma, daha iyi müşteri hizmeti gibi birçok avantaj bulunur.
İş zekası ve analitik verilerini anlamlandırmak için çok çeşitli veri görselleştirme türleri bulunuyor. Görselleştirme, iş zekası sürecinin temel bir bileşeni kabul ediliyor. Birçok kuruluşun veri altyapısındaki gelişmeler, iş zekası (BI) araçlarının daha geniş kullanımı ve buna bağlı olarak veri okuryazarlığındaki...
Veri bilimi, makine öğrenimi ve yapay zeka, analitik ve diğer kurumsal veri pratiklerinin merkezinde yer alır. Her birinin neleri içerdiğini ve bunları birleştirmenin kuruluşlara nasıl fayda sağladığını sizler için yazdık.
Sınır bilişim ile önem kazanan kavramlardan birisi de esnek veri yönetimi. İnovasyonun itici gücü olarak görülen veri, özellikle makine öğrenimi ve yapay zekâ alanındaki uygulamalar için belirleyici temeli oluşturuyor. Ancak bu inovatif itici güçten faydalanmak için önce gerekli şartların oluşturulması...
Bu yazımızda, dijital veri çözümleriyle gerçekleştirilen dönüşümün kurumunuza sağlayabileceği faydalara mercek tutuyoruz.
Şirketlerin verilerini hibrit çoklu bulut ortamlarında en iyi şekilde kullanabilmeleri için güçlü bir veri stratejisine ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, giderek daha fazla şirket artık "Mantıksal Veri Yapısı" konseptine güveniyor. Bunun öncül şartı olan data fabric çözümlerine ve şirketlerin onlardan...
Veri hacimlerinin hızla artmasıyla işletmeler, veri biliminin gücünü elde etmek için modern teknolojilerden faydalanıyor. Büyük Veri, internetin ardından e-ticaret endüstrisinin geleceğini en köklü şekilde değiştirme potansiyelini gösteren akım olarak öne çıkıyor.
Günümüzde çok çeşitli iş süreçlerinin merkezinde yer alan veritabanı, şirket ölçeğinden bağımsız olarak karmaşık bir yapıda ya da büyük olabiliyor; bu sebeple verimliliği artırabilmek için veritabanı izleme araçları kullanmak önem taşıyor.
Büyük Veri, birçok sektörde oyunun kuralını değiştiren ana unsur olarak görülüyor. Büyük Veri Gölü adı verilen merkezi depolama noktaları, kamu kurumlarından sigorta şirketlerine, STK'lardan eğitim kurumlarına kadar tüm organizasyonlar için yeni faydalar sağlıyor.
Kurumların stratejik kararlar vermesine yardımcı olan Büyük Veri (Big Data) nedir, türleri, nasıl ve hangi kaynaklardan elde edilir, Büyük Veri'nin en çok kullanıldığı sektörler ve uygulamaları gibi başlıkları sizin için derledik.
Kurumsal veri yönetimi çalışmalarını iyileştirmek için Büyük Veri Yönetişimi (Big Data Governance) uygulamaları yaygınlaşıyor. Birçok şirket, kendi verilerinin yapılandırılmış bir şekilde işlenmesinin ve gözden geçirilmesinin nihai olarak kaçınılmaz olduğunun farkına varıyor. Özellikle büyük veri projeleriyle...
Teknolojik gelişmeler hayatın tüm alanlarında hızlı ve köklü değişimlere sebep oluyor. Toplumun sosyal ve kültürel yapısı da bunlara bağlı olarak değişiyor. Bir büyüme ve kalkınma stratejisi olarak değerlendirilen Toplum 5.0, siber alan ve fiziksel alanın entegre olduğu teknoloji çağında insanların,...
Mobil internet kullanımının artışına paralel olarak son yıllarda büyüme gösteren sosyal medya platformları, yaygın iletişim araçlarına pek çok noktada alternatif oluşturuyor. Güncel araştırmalara göre Türkiye nüfusunun %64’ü sosyal ağları aktif olarak kullanıyor. Sosyal medyanın büyük miktarda veriye...
Son dönemin en çok konuşulan konularından biri akıllı şehir kavramı, Covid-19 dönemiyle birlikte tekrar gündeme taşındı. Akıllı şehirlerin pandemi ile öne çıkan yönlerini, Türkiye bilişim medyasının önemli üyelerinden biri olan Fatih Sarı, İnnova Blog için kaleme aldı.
Şirketler veri analizi sayesinde müşteri deneyimini iyileştirerek hem maliyet artışı hem rekabet avantajı elde edebiliyor. Bu durum şirketlerin saygınlık kazanmasında da etkili oluyor. Peki, bilgiyi gelire dönüştürmek için şirketlerin nasıl strateji izlemesi gerekiyor?
Büyük veri analizi; yapılacak yatırımlar, büyüme ya da küçülme gibi kritik karar alma süreçlerini kolaylaştırması açısından şirketler için hayati önem taşıyor. Bununla birlikte verinin yanlış yöntemler kullanılarak analiz edilmesi firmaları çok büyük zarara uğratabiliyor. Peki, big data kullanan firmalar,...
Bilgi temeline dayanan bir sektör olan sağlık sektöründe işlemlerin her aşamasında bilgiye gereksinim duyulması sağlık hizmetlerinde veri yönetimi için önem verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Son yıllarda gündemden düşmeyen “Büyük Veri” konusu yapay zekâ uygulamalarının da gelişmesiyle daha önemli bir kavram haline dönüştü.
Plan ve bütçe süreçlerini bir bulut çözümüyle yönetmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken 10 maddeyi bu yazıda derledik.
Müşteri ile doğru ve kalıcı ilişkiler kurmanın en önemli yollarından bir tanesi sadakat uygulamalarının kullanılması. Günümüzde sık sık karşılaştığımız bu ilişki yönetimini, marka çözümleri ile harmanlayarak müşteri memnuniyetini çok daha verimli hale getirebilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Planlanmış Veri Merkezi (data center) taşımasında 6 hayati kontrol adımına ve diğer önemli hususlara dikkat etmek gerekiyor.
100 liralık bir alışverişe karşılık 1 liralık puanı mı tercih edersiniz, yoksa size özel bir kasada öncelikli işlem yapabilmeyi mi?
Büyük veri gerçekten hayat kurtarır mı? Verilere doğru şekilde bakabilecek, analiz edebilecek ve küçük ipuçlarını bir araya toplayabilecek bir yöntem geliştirebilseydik; yaşam süremizi değiştirebilir miydik?
Türkiye'de kamu hizmetlerinin ortak bir veri merkezinde toplanmasının sağlayacağı faydalarla birlikte risklerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. "Kamu Entegre Veri Merkezi" olası senaryolar neler?
Tarihin başlangıcından 2003 yılına kadar ürettiğimiz miktarda veriyi, artık yalnızca 2 günde üretiyoruz.
Büyük Verinin doğru kullanımının yarattığı rekabet avantajı o denli büyük ki, herhangi bir sektördeki oyunculardan biri elindeki verilerin değerini ortaya çıkarmaya başladığında, diğer oyuncuların takip etmek zorunda kalacakları kesin. Erken davranan, oyunun kurallarını değiştirecek.
Sayfalar süren raporlar yerine bazen tek bir görüntü, farklı alanlardaki potansiyellerin keşfedilebilmesi için çok daha etkili olabiliyor.
Sosyal ağlar firmalar için adeta bir derya. Bu deryada aradığınızı bulabilmeniz için önce aramayı bilmeniz gerekiyor.
Günümüzde büyük balık küçük balığı yutmuyor. Artık hızlı olan kazanıyor.
Büyük Veri sadece fütüristik bir yaklaşım veya büyük şirketler için tercih edilen bir yaklaşım biçimi değil...