Toplantılar arası zaman kaybına son
Günümüzde iş dünyası için önemli bir zaman maliyeti olan toplantılara gidiş ve dönüşte geçen süre video konferans çözümleri ile minimuma indirilebiliyor. Türk Telekom gibi yüzlerce farklı lokasyona sahip kurumlar söz konusu olduğunda bu harcanan süre daha da önemli bir maliyet kalemi haline geliyor.
Gerçekleştirilen proje ile bu maliyeti minimuma indiren Türk Telekom’da çalışanlar artık mobil cihazlarını da kullanarak diledikleri yerden toplantılara katılım gösterebiliyor. Proje öncesindeki, bir video konferans cihazının olduğu odada bulunma zorunluluğunu ortadan kaldıran çalışmayla mobilite kavramı Türk Telekom’un iç iletişim sistemine entegre edilmiş oldu.
Projenin gelecekte yapılabilecek olan geliştirmelerin önünü açan esnek bir yapıya sahip olduğunu belirten Türk Telekom Kullanıcı Çözümleri Kıdemli Uzmanı Onur Temel “Gerçekleştirilen bu proje ile esneklik kazanan sistemimiz günümüzde mobilitenin öneminin artması sebebiyle bu alanda Nesnelerin İnterneti ile zenginleşerek daha kapsamlı bir yapıya dönüşecektir.” dedi.
Video konferans cihazı zorunluluğu ortadan kalktı
Projenin önemli getirilerinden biri de sayıları 34 bini aşan Türk Telekom çalışanının video konferans çözümünden faydalanabilmesi oldu. Bu kapsamda İnnova ekiplerinin desteğiyle Microsoft Lync / Skype for Business ile entegrasyon sağlanırken, çalışanların herhangi bir ildeki Türk Telekom lokasyonundan ya da kafe, havalimanı veya evinden de bağlanabilmesi sağlandı.
Gerçek Tümleşik İletişim çözümü
Proje kapsamında PSTN ve mobil hatlar ile de entegrasyon sağlandı. Bununla birlikte IP telefon, telepresence, mobil ve sabit hat, Ms Lync / Skype for Business arasında kurulan bağlantıyla gerçek bir tümleşik iletişim çözümü devreye alınmış oldu. Böylece çalışanlar katılmaları gereken toplantılara mobil cihazları üzerinden sesli olarak dahil olabildi. Kullanılan teknoloji ve altyapı sayesinde standart mobil görüşmelere oranla çok daha net bir ses kalitesi elde edilmeye başlandı.
81 il, 700 lokasyon, 34 binden fazla çalışan
Önceki sistemde yalnızca video konferans cihazlarının olduğu lokasyonlarda bu iletişim mümkünken, yürütülen çalışmalarla tekilleştirilmiş bir altyapıya sahip olundu. Türk Telekom’un 81 il ve bu illerdeki ilçeleri de kapsayan yaklaşık 700 lokasyonunda kullanılan yeni yapı sayesinde sayısı 34 bini aşan çalışanların tümü bu olanaktan faydalanabilir hale geldi.
Türk Telekom Kurumsal Destek Grup Müdürü Alper Arpacıoğlu bu büyük ölçekli projede İnnova’nın sunduğu artı-değerin önemini vurguladı: “Türk Telekom ile İnnova çalışanları arasında neredeyse hiçbir fark yok. Süreçlerimizi iyi biliyor olmaları ve geçmişte farklı birimlere çok sayıda proje yapmaları sayesinde güçlü bir sinerjiyle projeyi zamanında ve sorunsuz bir şekilde devreye almayı başardık.”
Önemli bir viraj; Video Konferans-TEYSİS entegrasyonu
Tümleşik İletişim Sistemleri Altyapısı Tekilleştirme ve Son Kullanıcı Deneyimi Geliştirme Projesi, aynı zamanda Türk Telekom’un mevcut şirket içi uygulamalarıyla da entegre edildi. Bu kapsamda, geliştirilme çalışmaları da İnnova tarafından yürütülen TEYSİS uygulamasıyla yenilenen video konferans sistemi birbiriyle eşleştirildi. Bu sayede fiziksel odaların yanısıra odada bulunan cihazlar da rezerv edilerek, toplantı saati geldiğinde cihazlar üzerinden tek dokunuş ile toplantının başlatılması sağlandı. Sistem üzerinden gönderilen otomatik ajanda kaydı ve e-posta ile toplantıya katılım için gerekli tüm alternatif yöntemler ve yönlendirmeler kullanıcılar ile paylaşılır hale geldi.
Tek numara, çok hizmet
Video konferans çözümlerinin kullanımını kısmen zorlaştıran konular da yürütülen projeyle giderildi. “Tek Numara” adı verilen bu çözüm sayesinde katılımcıların hangi lokasyondan hangi cihazdan hangi yolla bağlandığı önemsiz bir detay haline geldi. Toplantı katılımcıları, toplantı saatinde bulundukları yer ve cihazdan bağımsız olarak kolayca toplantılara dahil olmaya başladı.
Güvenlik standartları yükseltildi
Projenin olumlu etkileri arasında “Tek Numara” uygulamasının da desteğiyle ek güvenlik sağlandı. Proje öncesinde, bir önceki toplantının numaralarının ekranda kalması durumunda katılımcılar istemeden davet edilmedikleri bir toplantıya dahil olabiliyorken, TEYSİS entegrasyonu ve getirilen tek numara ve ek pin sayesinde bu durum ortadan kaldırılmış oldu.
Üst yönetim için etkin kullanılabilirlik ve süreklilik
İnnova’nın, Türk Telekom içindeki farklı birim ve çözümlere yönelik olarak özelleştirdiği Tümleşik İletişim Sistemleri Birleştirme ve Geliştirme Projesi, çözümü en fazla kullanan kesim olan üst düzey yöneticilere de pek çok kolaylık sağladı. Yoğun gündemleri nedeniyle toplantı saatlerini değiştirme olanağı bulunmayan üst düzey yöneticiler tam yedekli, kesintiye izin vermeyen sistem sayesinde teknik sorunlarla karşılaşmadan görüşmelerini gerçekleştirebilir hale geldi.