Günümüzde kişi ve kurumlar daha yüksek verimlilik ve konfor için akıllı teknolojilerden faydalanıyor.
3 Kas 2023
2 dk okuma süresi
Günümüzde kişi ve kurumlar daha yüksek verimlilik ve konfor için akıllı teknolojilerden faydalanıyor. Nesnelerin interneti (IoT) tabanlı akıllı cihazlar, elde edilen anlık verileri anlamlı bilgilere dönüştürerek iş süreçlerinin optimize edilmesine yardımcı oluyor. Modern işletmeler artık çalışma ortamlarında da bu teknolojilerden yararlanıyor ve geleneksel ofisleri akıllı ofislere çeviriyor.
Pazar araştırma şirketi Mordor Intelligence’ın raporuna göre akıllı ofis pazarının yıllık bileşik büyüme oranının 2028 yılına kadar yaklaşık %14 civarında olması bekleniyor. Bu veri, akıllı işyeri yönetimine yönelik talebin giderek arttığını işaret ediyor. Çalışanların yüz yüze ve hibrit çalışmaya geri dönmesiyle bu oranını daha da artacağı tahmin ediliyor.
Akıllı ofislerde işyerindeki teknoloji, verimlilik ve çalışan deneyimini optimize etmek için dijital çözümler kullanılıyor. İş akışlarını ve iş süreçlerini iyileştirmeye yönelik otomasyon, veri analizi ve yapay zeka gibi teknolojilerin entegre edildiği akıllı ofislerde çalışanların daha verimli olması sağlanıyor.
Akıllı ofislerde işyerinin hemen her noktası IoT cihazlarıyla anlık olarak takip ediliyor. Böylece yöneticiler hangi alanların daha çok kullanıldığını, çalışanların nerelerde etkileşimde bulunduğunu kolayca tespit edebiliyor. Bu veriler ışığında çalışan deneyimini optimize etmek için gerekli adımlar atılabiliyor. Özellikle hibrit çalışmada iş süreçlerinden en iyi verimi elde etmek için hangi çalışanların bir arada değerlendirilmesi gerektiği büyük önem taşıyor. Yöneticiler, alan kullanımı ve ihtiyaçlar doğrultusunda hibrit çalışmaya en uygun planlamayı yapabiliyor.
IoT, veri toplama ve optimizasyon yoluyla ofislerde çok daha konforlu, optimize edilmiş bir çalışma ortamı oluşmasını sağlıyor. IoT teknolojisi, akıllı kartlar veya akıllı giriş sensörleri aracılığıyla çalışanların katılım verilerini toplamaya yardımcı oluyor. Böylece yöneticiler günün herhangi bir zamanında ofiste kimin olduğunu takip edebiliyor. Sensörler ayrıca çalışanların hangi toplantı salonunda olduğunu, hava kalitesini, sıcaklığı, aydınlatma miktarını ve gürültü seviyesini de takip etmeyi sağlıyor. Böylece çalışanlar için daha sağlıklı ve konforlu bir çalışma ortamı hazırlamaya yardımcı olacak veriler elde edilebiliyor. Araştırmalara göre iç mekan çevre kalitesi verimlilikte %20'ye varan artışa yol açıyor.
Akıllı ofislerde genellikle akıllı aydınlatma ve HVAC (ısıtma, havalandırma ve klima) sistemleri kullanılıyor. Sensörler verileri topluyor ve IoT sistemleri ortam şartlarını en uygun seviyeye getiriyor. Örneğin kimsenin bulunmadığı bir odada ışıklar ve klima kapanıyor. Gündüz saatlerinde dışarıdan gelen doğal ışık yeterliyse iç mekan aydınlatması bu veriye göre daha dengeli çalışıyor. Elektrik kullanımını optimize etmek için IoT kullanan ofislerde enerji tüketimi %10-30 oranında azalıyor. Tüm bu uygulamalar sayesinde maliyetler önemli ölçüde düşüyor ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanıyor.
Hibrit çalışmada verimliliği en üst noktaya taşımak isteyen işletmelerin akıllı ofis kurulumları hakkında çalışanlardan geri bildirim alması kritik önem taşıyor. Dolayısıyla yöneticilerin personelden geri bildirim alabileceği yollar yaratması gerekiyor. Örneğin;, bir mobil uygulama ya da internette bir anket doldurulması gibi çözümlerle çalışanların akıllı ofis hakkındaki düşünceleri alınabiliyor. Bu sayede ofis ortamı daha detaylı optimize edilebiliyor ve buna bağlı olarak verimlilik de artıyor.
Akıllı ofislerde personelle ne kadar çok bağlantı kurulur ve onların tercihleri ne kadar çok dikkate alınırsa üretkenlik de o kadar artıyor. Böylelikle çalışanlar kendi fikirlerine önem verildiğini hissediyor ve beraberinde daha fazla verimlilik, daha düşük maliyetler ve daha iyi sürdürülebilirlik sağlanıyor.
İlgili Postlar
Bulut maliyet yönetimi nedir?
31 Eki 2024
Dijital Dönüşüm